Washington Irving

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Washington Irving
Irving-Washington-LOC.jpg
Daguerreotype Washington Irving
Lair {{{birth_date}}}
Pagawéan Panulis crita cekak, pangesai, biografer, panyunting kalawarti, diplomat
Literary movement Romantisisme
Tapak asma Washington Irving Signature.svg

Washington Irving (3 April 1783 – 28 November 1859) iku sawijining panulis, pangesai, biografer lan sajarawan Amérika Sarékat nalika abad ka-19. Dhèwèké diteoungi amarga crita cekak "The Legend of Sleepy Hollow" lan "Rip Van Winkle", kaloroné mijil ing bukuné The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent. Karya-karyané antarané yaiku biografi George Washington, Oliver Goldsmith lan Muhammad, lan sapérangan sajarawan Spanyol abad ka-15 sing nyritakaké tokoh kayadéné Christopher Columbus, Moor, lan Alhambra. Irving uga njabat minangka dubes AS kanggo Spanyol wiwit taun 1842 tekan 1846.

Dhèwèké gawé dhebut pisanané taun 1802 kanthi sarangkéyan layang pangamatan marang Morning Chronicle, ditulis mawa pseudonim Jonathan Oldstyle. Sawisé pindhah menyang Inggris amarga bisnis keluwarga taun 1815, dhèwèké éntuk kamisuwuran internasional kanthi diterbitaké The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent. taun 1819. Dhèwèké terus nerbitaké karya sacara rutin—lan mèh tansah suksès—sadawané uripé, lan ngrampungaké biografi George Washington kanthi gunggung limang volume wolung sasi sadurungé patiné nalika umur 76 taun ing Tarrytown, New York.

Irving, bebarengan James Fenimore Cooper, mlebu ing antarané para panulis pisanan Amérika Sarékat sing duwé pangaruh ing Éropah, lan Irving mbombong para panulis Amérika kayadéné Nathaniel Hawthorne, Herman Melville, Henry Wadsworth Longfellow, lan Edgar Allan Poe. Irving uga disenengi déning sapérangan panulis Éropah, kayadéné Sir Walter Scott, Lord Byron, Thomas Campbell, Francis Jeffrey, lan Charles Dickens. Minangka panulis paling laris internasional pisanan AS, Irving ngakoni nulis minangka profèsi sing sah, lan njaluk ukum sing luwih kuwat kanggo ngreksa panulis Amérika saka palanggaran hak cipta.


Dhaftar karya[sunting | sunting sumber]

Judhul
Tanggal terbit
Déning
Genre
Letters of Jonathan Oldstyle 1802 Jonathan Oldstyle Layang Observasi
Salmagundi 1807–1808 Launcelot Langstaff, Will Wizard Satir
A History of New York 1809 Diedrich Knickerbocker Satir
The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent. 1819–1820 Geoffrey Crayon Crita cekak/Esai
Bracebridge Hall 1822 Geoffrey Crayon Crita cekak/Esai
Tales of a Traveller 1824 Geoffrey Crayon Crita cekak/Esai
The Life and Voyages of Christopher Columbus 1828 Washington Irving Biografi/Sajarah
The Chronicles of the Conquest of Granada 1829 Fray Antonio Agapida[1] Sajarah romantis
Voyages and Discoveries
of the Companions of Columbus
1831 Washington Irving Biografi/Sajarah
Tales of the Alhambra 1832 "The Author of the Sketch Book" Crita cekak/Lelaku
The Crayon Miscellany[2] 1835 Geoffrey Crayon Crita cekak
Astoria 1836 Washington Irving Biografi/Sajarah
The Adventures of Captain Bonneville 1837 Washington Irving Biografi/Sajarah Romantis
The Life of Oliver Goldsmith 1840
(dirévisi 1849)
Washington Irving Biografi
Biography and Poetical Remains
of the Late Margaret Miller Davidson
1841 Washington Irving Biografi
Mahomet and His Successors 1850 Washington Irving Biografi
Wolfert's Roost 1855 Geoffrey Crayon
Diedrich Knickerbocker
Washington Irving
Biography
The Life of George Washington (5 volume) 1855–1859 Washington Irving Biografi

Cathetan[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Irving's publisher, John Murray, overrode Irving's decision to use this pseudonym and published the book under Irving's name—much to the annoyance of its author. See Jones 258-59.
  2. ^ Composed of the three short stories "A Tour on the Prairies", "Abbotsford and Newstead Abbey", and "Legends of the Conquest of Spain".

Bahan pustaka[sunting | sunting sumber]

  • Burstein, Andrew. The Original Knickerbocker: The Life of Washington Irving. (Basic Books, 2007). ISBN 978-0-465-00853-7
  • Bowers, Claude G. The Spanish Adventures of Washington Irving. (Riverside Press, 1940).
  • Hellman, George S. Washington Irving, Esquire. (Alfred A. Knopf, 1925).
  • Grant, Edward. (2001) God & Reason in the Middle Ages, Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-80279-2 hardcover; ISBN 978-0-521-00337-7 softcover.
  • Grant, John. (2006) Discarded Science: Ideas that seemed good at the time ... [sic], ff&f (Facts, Figures & Fun), publisher, ISBN 978-1-904332-49-7 hardcover.
  • Irving, Pierre M. Life and Letters of Washington Irving. 4 vols. (G.P. Putnam, 1862). Cited herein as PMI.
  • Irving, Washington. The Complete Works of Washington Irving. (Rust, et al., editors). 30 vols. (University of Wisconsin/Twayne, 1969–1986). Cited herein as Works.
  • Irving, Washington. (1828) History of the Life of Christopher Columbus, 3 volumes, 1828, G. & C. Carvill, publishers, New York, New York; as 4 volumes, 1828, John Murray, publisher, London; and as 4 volumes, 1828, Paris A. and W. Galignani, publishers, France.
  • Irving, Washington. (1829) The Life and Voyage of Christopher Columbus, 1 volume, 1829, G. & C. & H. Carvill, publishers, New York, New York; an abridged version prepared by Irving of his 1828 work.
  • Jones, Brian Jay. Washington Irving: An American Original. (Arcade, 2008). ISBN 978-1-55970-836-4
  • Warner, Charles Dudley. Washington Irving. (Riverside Press, 1881).
  • Williams, Stanley T. The Life of Washington Irving. 2 vols. (Oxford University Press, 1935). ISBN 0-7812-5291-1

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis


Jabatan diplomatik
Sing mengku  sadurungé:
Aaron Vail
Dubes AS kanggo Spanyol
1842–1846
Diganti déning:
Romulus M. Saunders



Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Washington_Irving&oldid=833301"