Warisan Kamanungsan kanggo Budaya Lisan lan Ora Wujud Barang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Péta dhistribusi Karya Agung Budaya Lisan lan ora wujud barang Warisan Manungsa nganti taun 2005. Cathetan: Karya sing diduwèni bebarengan déning rong negara utawa luwih diitung luwih saka sepisan.

Proklamasi karya kgung warisan budaya lisan lan ora wujud barang (basa Inggris: Proclamation Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity) diayahi déning Direktur Jenderal UNESCO wiwit taun 2001 kanggo ningkataké kasadharan ngenani warisan budaya non barang, lan nyurung masyarakat saenggon supaya mèlu nglestarèkaké warisan budaya sarta tokoh-tokoh lokal sing miyara wangun-wangun èksprèsi budaya kasebut.[1][2] Sawetara wujud warisan budaya non barang saka saindenging donya layak disebut Karya Agung kanggo nuduhaké aji unsur-unsur non barang saka budaya kasebut, sarta kanggo nglibataké komitmen saka negara-negara kanggo promosi lan ngayomi Karya Agung kasebut.[2] Nganti taun 2005, pangumuman tambahan Karya Agung Budaya Lisan lan ora wujud barang Warisan Manungsa dilakoni rong taun sepisan. Nganti saiki, dhaptar iki ngamot 90 karya agung saka 70 negara. Pangumuman UNESCO taun 2001, 2003, lan 2005 nglebokaké watara 90 wangun warisan budaya non barang saka saindenging donya minangka Karya Agung:

Pangumuman Tanggal Ketua juri Total berkas pencalonan sing ditampa Total Karya Agung sing diumumaké Referensi
1 Mei 2001 Juan Goytisolo (Spanyol) 32 19 [1]
2 November 2003 Juan Goytisolo (Spanyol) 56 28 [2]
3 November 2005 Putri Basma Binti Talal (Yordania) 64 43 [3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "UNESCO Issues First Ever Proclamation of Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage". UNESCO Press. 2001-05-18. http://www.unesco.org/bpi/eng/unescopress/2001/01-71e.shtml. Retrieved 2009-09-05.
  2. ^ a b c "UNESCO Twenty-eight Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity Proclaimed". UNESCO Press. 2003-11-07. http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=17120&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html. Retrieved 2009-09-05.
  3. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng 2005_proclamation

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]