Vocan Santa Maria

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
GSantiaguito from Santamaria.jpg

Vokan Santa Maria inggih punika salah satunggaling nama gunung api ingkang taksih aktif ingkang manggen wonten ing Guatemala, celak kaliyan kutha Quetzaltenago. Wonten ing taun 1902 wonten salah satunggaling letusan gunung ingkang paling ageng wonten abad 20, sabibaripun Gunung pelee ingkang manggen wonten ing Martinique kaliyan Soufriere wonten ing St Vincent.[1] Kerucut ingkang utami wonten ing santa boten aktif malih. Tanah wonten ing sakiwa tengenipun gunung, dipun-ginakaken kangge lahan pertanian. Wonten ing papan kasebat, masyarakat sami nandur Kopi. PApan ingkang saged kawastanan bebhayan inggih punika kutha El Pamar kaliyan San Felipe ingkang manggen wonten ing sisih kidulipun gunung.[2]


Sejarah Geologi[sunting | sunting sumber]

Santa Maria minangka saperangan saking Sierra Madre gunung api, ingkang wiyaripun wonten ing sisih kilenipun Guatemala, dipunpisahaken saking Samudera Pasifik dening dataran ingkang wiyar. Gunung punika kabentuk saking subsduksi saking Lempeng Cocos sangandhapipun Lempeng Karibia ingkang nyababaken pandamelaning Arc Amerika Tengah Vulkanik Letusan ingkang wonten ing Santa Maria dipunprakirakaken kawiwitan kirang langkung 30.000 taun kapungkur. Sampun pinten-pinten ewu taun letusanipun suda langkung alit, letusan punika ndamel kerucut ingkang ageng kaliyan inggil, samenika kirang langkung dumugi 1.400 meter (4.600 kaki) wonten ing inggil kutha Quetzaltenango. [3]

1902[sunting | sunting sumber]

Letusan ingkang kaping pisan wonten ing sejarah kadadosan nalika wulan Oktober 1902. Sakderengipun taun 1902 gunung punika sampun aktif kirang langkung 500 taun utawi sampun mangewu-ewu taun kapungkur.

  • Nalika wulan Januari 1902 wonten kedadosan gempa bumi ingkang ageng.
  • Nalika wonten ing tanggal 24 wulan Oktober, ledakan ingkang paling ageng kedadosan kalih dinten sabibaripun.

Apung kabentuk saking letusan klimaks dawah wonten ing lahan ingkang wiyaripun 273.000 kilometer persegi (105.000 sq mi) abu vulkanik ngantos dumugi San Fransisco, tebihipun 4.000 kilometer (2.500 mil). Letusan punika nyababaken ndamel sisih kidul-kilenipun gunung rusak. Letusan punika ninggalaken kawah kirang langkung 1 kilo meter lan diameteripun kirang langkung 300 meter (980 kaki). Ledakan punika nyababaken kathah masyarakat saking sakiwa tengenipun gunung seda. Amrgi piyambakipun boten sami mangertos bilih badhe wonten letusan gunung ingkang ageng.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)[1](dipunundhuh tanggal 27 September 2012)
  2. ^ (en)[2](dipunundhuh tanggal 29 September 2012)
  3. ^ a b (en)[3](dipunundhuh tanggal 27 September 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vocan_Santa_Maria&oldid=883528"