Vihara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Vihara kang ana ing candhi Mahabodhi

Vihara utawa diwaca Wihara iku omah ibadah umat agama Buddha. Ing Vihara umume ana patung Buddha kanggo dipuja, uga ana ruang kanggo puja bhakti lan bageyan sing biasa dienggoni Bhikkhu. Makna harfiah tembung Vihara iku sejatine bangunan sing dienggoni utawa ing basa Indonesia: tempat kediaman. Ning ing basa Pâli, Vihara iku maknane kahanan mental.

Jinis[sunting | sunting sumber]

Ana 3 jinis Vihara yaiku:

  1. Vihara Dibha
  2. Vihara Brahma lan
  3. Vihara Ariya

Vihara lan Klenteng[sunting | sunting sumber]

Sejatine Vihara iku beda karo Klenteng, yen Vihara iku kanggo umat Buddha, Klenteng iku kanggo umat Taoisme lan Konfusianisme. Uga ana beda fisik bangunan, yen Klenteng luwih akeh ornamen Cinten dibanding Vihara. Fungsine uga rada beda, yen Vihara murni kanggo kagiatan spiritual sementara Klenteng seliyane pusat kagitan spiritual uga kanggo aktivitas sosial masyarakat Tionghoa liyane ning sing tesih ana hubungane karo kagiatan Agama.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vihara&oldid=808548"