Venus saka Willendorf

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Venus saka Willendorf

Venus saka Willendorf utawa Venus of Willendorf yaiku ukiran saka jaman Paleolitikum kang diukir saka watu gamping, sale kira-kira saka taun 25.000-21.000 SM.[1] Ukiran ini ditemukan di Willendorf, Austria.[1]

Sanajan ukurane padha tangan, karya seni iki dianggep monumental lan ekspresif kanthi bentuk kang organik.[1] Ukiran iki ngatonake bentuk oval gelombang kang nggambarake sirah, dada, torso lan pupu.[1] Bageyan rai, [[gulu] lan sikil bageyan ngisor katon dieliminasekake.[1] Tangan lorone pangkon-pangkonan ing dada kang ora gampang dikenali amarga ora sampurna.[1] Adhedhasar spekulasi, pangukiran mung ing bageyan-bageyan tertemtu amarga berhubungan karo fungsi nyusoni lan reproduksi.[1]

Yen dibandingake ing sisi lorone, mula bageyan ngarepe luwih diprioritasake tinimbang bageyan mburi kang nandhakake barang iki pancen dideleng saka ngarep.[1] Amarga frontalitas yaiku karakter kang akeh dituduhake ing karya seni religius ing abad-abad candhake, kombinasi frontalitas lan simbolis kang kakehan iki disimpulake dening para ahli yen Venus of Willendorf minangka dewi kesuburan.[1]

Panemin iki minangka salah siji saka figur wong wadon prasejarah kang diwenehi jeneng Venus (jeneng dewi cinta lan ayune Romawi), Senajan ora ana bukti kang nuduhake sapa kang dilambangake dening ukiran mau.[1] Artefak-artefak iki duweni ukuran dada lan bokong kang kakehen, ngindikasekake yen anane gehayutane karokesuburan yaiku pelestarian sawijining spesies.[1]

Venus of Laussel[sunting | sunting sumber]

Venus of Laussel yaiku ukiran kang padha karo Venus of Willendorf, nanging diukir minangka relief.[1][2] Ukiran iki ditemokake ing Laussel, Dordogne, Perancis lan asale saka 25.000 SM-23.000 SM.[1] Bokong lan dadane duweni ukuran kang gegedhen lan tangane luwih katon jelas.[1] Dheweke nyekel sawijining sungu kewan kang diukir nganggo tangan tengene.[1]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Adams, Laurie Schneider (2001). A History of Western Art. McGraw-Hill. pp. 22-23. ISBN 0-07-231717-5.
  2. ^ (en)Women in Prehistory, The "Venus" of Laussel, arthistory. Diundhuh tanggal 19 Mei 2010.