Valentinus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Santo Valentinus
St-Valentine-Kneeling-In-Supplication.jpg

Santo Valentinus nampa sawijining Rosario saka Kenya Maria, déning David Teniers III
Miyos
Tilar donya
Dipun urmati ing Gréja Katulik Roma
Gréja Ortodoks Wétan
Komuni Anglikan
Gréja Lutheran
Dinten pèngetan 14 Februari (Gréja Katulik Roma)
30 Juli (Gréja Ortodoks Wétan)
Gloriole.svg Portal Santo

Santo Valentinus ngrujuk marang siji saka minimal telu wong suci (santo) martir Roma Kuna. Pésta Santo Valentinus sadurungé diriyayakaké déning Gréja Katulik Roma tanggal 14 Februari tekan taun 1969.

Pésta St. Valentinus pisanan diputusaké nalika taun 496 déning Paus Gelasius I, sing uga nglebokaké Santo George ing antarané "...sing jenengé sacara benar diurmati manungsa nanging ing endi tindak-tanduké mung dikawruhi déning Gusti." Digawéné pésta iki kamungkinan arupa sawijining upaya kanggo ngungguli dina riyaya pra-Kristen, Lupercalia sing isih dipèngeti ing Roma nalika abad ka-5.

Miturut Ènsiklopédhia Katulik, santo sing dina riyayané dipèngeti ing dina sing saiki diarani Dina Valentine kamungkinan iku salah siji saka telu martir sing urip nalika akir abad ka-3 samangsa pamaréntahan Kaisar Claudius II:

Dina riyaya iki dibusak saka kalèndher gréjawi nalika taun 1969 minangka bagéyan saka sawijining usaha sing luwih wiyar kanggo mbusak santo-santa sing asal-usulé bisa dipitakonaké lan mung bebasis legenda waé. Nanging pésta iki isih diriyayakaké ing paroki-paroki tinentu.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Valentinus&oldid=833355"