Utek tengah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bageyan Utek
1. Otak besar (cerebrum)
2. Talamus
3. Hipotalamus
4. Otak tengah (Mesencephalon-Midbrain)
5. Pons
6. Otak kecil (Cerebellum)
7. Medula oblongata
8. Medula spinalis

Otak tengah (mesencephalon) utawa (midbrain) yaiku bageyan paling cilik saka utek kang duweni fungsi minangka stasiun relai kanggo informasi pangrungon (inferior colliculi) lan pandelengan (superior colliculi).[1] Utek tengah ngontrol pirang-pirang fungsi wigati kayata sistem visual lan pangrungon sarta gerakan mripat.[2] Pirang-pirang bageyan saka utek tengah kang sinebut nukleus abang (red nucleus) lan substantia nigra kang duweni fungsi ngontrol gerakan badan.[2] Substantia nigra kang warnane peteng duweni isi neuron akeh kang mroduksi dopamine.[1] Umume, sudane neuron ing substantia nigra nyebabake kedadeyane penyakit parkinson.[1] Utek tengah uga bageyan wiwitan saka pang utek.[1] Utek mau kasusun saka tectum lan tegmentum.[1] Sakloron bageyan mau uga duweni fungsi ing pandelengan, pangrungon, gerakan mripat, lan gerakan awak liyane.[1]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Utek tengah ing KamusWiki.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
  1. ^ a b c d e f Sangkanparan,Hartono.(2010). Dahsyatnya Otak Tengah. Jakarta Selatan. Visimedia.Hal 17-18.
  2. ^ a b (en) The Mid Brain, psychology.about.com. Diundhuh tanggal 10 Juni 2010.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Utek_tengah&oldid=832831"