Universitas Paris 1 Panthéon-Sorbonne

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Universitas Paris 1 Pantheon-Sorbonne
Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne
Logo univ paris I.png
Diadegaké 1971
Jinis Umum
Chancellor Pierre-Yves Hénin
Staf 2,770
Mahasiswa 40,483
Lokasi Paris, Perancis
Afiliasi Universitas Paris, Europaeum
Situs wèb www.univ-paris1.fr
La Sorbonne

University of Paris 1 Pantheon-Sorbonne (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne) inggih punika sawijining universitas wonten ing Paris, Perancis.[1]

Kanthi historis, universitas punika minangka bagéyan saking Universitas Paris, ingkang dipunpérang dados sapérangan universitas. Udakawis 40.000 mahasiswa kasebar wonten ing 14 departemén pengajaran lan panalitèn (Unités de Formation et de Recherche) lan 5 institut, ingkang maringi pengajaran hukum, ilmu politik, ilmu èkonomi, manajemen lan humaniora.[2]

Kampus[sunting | sunting sumber]

Universitas Paris I dumunung ing sajumlah bangunan universitas paling prestisius wonten ing Perancis. Wiwit 1960-an, universitas punika sampun kathah samsaya wiyar lan dipunbangun utawi mendhet alih mèh sekawan likur papan énggal ing Paris lan sakitaripun.

  • Sorbonne : Paris I mapan ing bagéyan saking bangunan bersejarah Universitas Paris, dipunbangun ing pungkasan abad ke-19. Ugi dalemaken Universitas Paris III, IV lan V, lan Chancellerie des Universités. Aula kuliah ageng ingkang dipundékorasi inggih punika papan kuliah lan upacara universitas tradisioinal lan ugi papan dipunadani sajumlah konférènsi internasional wigati. Kantor Senat lan Wakil Kanselir dumunung ing bekas gedung Fakultas Hukum Paris ingkang asalipun saking abad kaping 18.[3]
    • Pusat Albert Châtelet : biasa dipunsebut Calvin, minangka bangunan sèkundèr Sorbonne.
    • Pusat Rue d'Ulm : kados Calvin, minangka bangunan sèkundèr Sorbonne.
  • Gedung Place du Panthéon biasa dipunsebut Panthéon, boten sami kaliyan Panthéon ingkang asli : Paris I mapan ing bagèyan saking gedung bersejarah Fakultas Hukum Universitas Paris. Gedung punika ugi dipunginakaken Universitas Paris II.
  • Institut Geografi : dumunung wonten ing Rue Saint-Jacques, kagungan salah satunggaling kolèksi peta paling sepuh lan paling sugih ing Perancis.
  • Institut Filosofi Ilmu Pengetahuan lan Teknik (IHPST) : dumunung ing Rue du Four.
  • Pusat Mahler : dumunung ing arondisemen IVe, dalemaken sawijining institut pengkajian sejarah lan hukum.
  • Pusat Saint-Charles : dumunung ing arondisemen XVe. Dipunbangun taun 1973, dalemaken Sekolah Seni.
  • Pusat Pierre Mendès-France : biasa dipunsebut Tolbiac, dumunung ing arondisemen XIIIe. Dipunbangun taun 1973, minangka pusat utama Universitas. Freshmen lan Sophomores ing Humaniora dipunajaraken ing Tolbiac.
    • Pusat Tolbiac : sawijining bangunan sèkundèr Pusat Mendès-France (ingkang ugi dipunsebut "Tolbiac").
  • Pusat René Cassin : dumunung ing arondisemen XIIIe. Dipunbangun taun 1990, pusat punika dalemaken bagèyan utama Sekolah Hukum.
  • Gedung Pengkajian Ekonomi : dumunung ing arondisemen XIIIe. Dalemaken Sekolah Kelulusan Ilmu Ekonomi.
  • Pusat Broca : dumunung ing arondisemen Ve. Dalemaken Sekolah Bisnis.
  • Gedung Internasional : dumunung ing Boulevard Arago, biasa dipunsebut Arago. Dalemaken Institut Hubungan Internasional.
  • Pusat Michelet : sawijining bangunan eksotis bergaya Mesopotamia di arondisemen ke-5, Dalemaken Sekolah Sejarah Seni dan Arkeologi.
  • Pusat Fontenay : dumunung ing kutha pinggiran Fontenay-les-Roses, ing bangunan sepuh École normale supérieure. Dalemaken Sekolah Karya Ilmu Sosial.
    • Pusat Sceaux : ing kutha pinggiran Sceaux, minangka bangunan sekunder Pusat Fontenay.
    • Pusat Bourg-la-Reine : Dalemaken Bourg-la-Reine, minangka bangunan sekunder Pusat Fontenay.
    • Pusat Nogent : dumunung ing Nogent-sur-Marne, minangka bangunan sekunder Pusat Fontenay.


Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Cithakan:UNICA Cithakan:Universitas Umum ing Perancis Koordinat: 48°50′55″N 2°20′36″E / 48.84861°N 2.34333°E / 48.84861; 2.34333