Umar Kayam

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Umar Kayam
Lair 30 April 1932
Flag of Indonesia.svg Ngawi, Hindia-Belanda (kini Indonesia)
Tilar donya 16 Maret 2002 (umur 69)
Flag of Indonesia.svg Jakarta, Indonesia
Pagawéyan Aktor
Novelis
Sosiolog
Budayawan
Taun aktif 1966 - 2002

Umar Kayam ingkang miyos ing Ngawi, Jawa Wetan tanggal 30 April 1932 saha seda ing Jakarta tanggal 16 Maret 2002 inggih punika salah satunggaling sosiolog, novelis, cerpenis, dan budayawan ugi guru besar ing Fakultas Sastra Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta (1988-1997-pensiun). [1]

Biografi[sunting | sunting sumber]

Umar Kayam utawi ingkang asring dipunceluk UK, inggih lulusan sarjana muda ing Fakultas Pedagogik Universitas Gadjah Mada (1955), saha pikantuk gelar M.A. saking Universitas New York, Amerika Serikat (1963),lan pikantuk gelar Ph.D. saking Universitas Cornell, Amerika Serikat, ing taun (1965). [2] Piyambakipun sampun naté dados Direktur Jenderal Radio, Televisi, saha Film Departemen Penerangan RI saking taun 19661969, Ketua Dewan Kesenian Jakarta saking taun 1969 – 1972, Direktur Pusat Latihan Ilmu- ilmu Sosial Universitas Hasanudin, Ujungpandang (1975-1976), anggota MPRS (Majelis Permusyawaratan Rakyat Sementara), dosen Universitas Indonesia, dosen Sekolah Tinggi Filsafat Driyarkara, Jakarta, senior fellow woten ing East-West Centre, Honolulu, Hawaii, Amerika Serikat (1973), Ketua Dewan Film Nasional (1978-1979), Guru Besar Fakultas Sastra Universitas Gadjah Mada, anggota penyantun/penasihat majalah ''Horison'' (mundur wiwit tanggal 1 September 1993), sesarengan kaliyan Ali Audah, Arif Budiman, Goenawan Mohamad, Aristides Katopo, Direktur Pusat Penelitian Kebudayaan Universitas Gadjah Mada (1977-), Ketua Lembaga Pendidikan Kesenian Jakarta (1981-) anggota Akademi Jakarta (1988-sadangunipun gesang). [1] Umar Kayam séda ing tanggal 16 Maret 2002 amargi tugel balung pahanipun ingkang kering. Piyambakipun nilar setunggal garwa saha kalih putra.

Asiling Karya[sunting | sunting sumber]

  • Seribu Kunang-kunang di Manhattan (kempalan cerpen, 1972) pikantuk bebungah saking majalah Horison (1966/1967) [3]
  • Totok dan Toni (cerita anak, 1975)
  • Sri Sumarah dan Bawuk (1975)
  • Seni, Tradisi, Masyarakat (kempalan esai, 1981)
  • Sri Sumarah (kempalann cerpen, 1985, ingkang ugi dipunwedalaken ing edisi Malaysia, 1981)
  • Semangat Indonesia: Suatu Perjalanan Budaya (sareng kaliyan Henri Peccinotti, 1985)
  • Para Priyayi (novel, 1992) pikantuk bebungah saking Yayasan Buku Utama Departemen P dan K, ingkang dipuncaosaken ing taun 1995) [1]
  • Parta Karma (kempalan cerpen, 1997
  • Jalan Menikung (novel, 2000)
  • Cerpen-cerpenipun dipunterjemahaken déning Harry Aveling lan dipuncithak wontn ing Sri Sumarah and Other Stories (1976) saha From Surabaya to Armageddon (1976).

Penghargaan[sunting | sunting sumber]

Umar Kayam pikantuk penghargaan Sastra Asean ing taun 1987. [3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (id) Rampan, Korrie (2000). Leksikon susastra Indonesia. Jakarta: Balai Pustaka. ISBN 9796663589. kaca 501
  2. ^ (id) [1] Profil Umar Kayam di Tokoh Indonesia (dipunundhuh tanggal 22 Januari 2013)
  3. ^ a b (id) Eneste, Pamusuk (2001). Buku pintar sastra Indonesia : biografi pengarang dan karyanya, majalah sastra, penerbit sastra, penerjemah, lembaga sastra, daftar hadiah dan penghargaan. Jakarta: Penerbit Buku Kompas. ISBN 9799251788. kacan 249
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Umar_Kayam&oldid=836223"