Ts’ai Lun

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ts'ai Lun

Ts’ai Lun yaiku penemu kertas. [1]Dheweke lair ana ing Guiyang (saiki kalebu ing wilayah Provinsi Hunan), kng urip selitar taun 105 Masehi ing jaman Kekaisaran Ho Ti ing daratan Cina.[1] Dheweke minangka salah sawijining pegawe ing kekaisaran. [1]Ts’ai Lun njabat minangka pembantu jaksa ing pengadilan.[1] Nalika kuwi wong Cina wis nguwasani tulisan. [1]Wektu iku tulisan digawe ana ing dhuwur irisan pring tipis kang wis dipepe. [1]Wong-wong Cina padha nggunakake pring amarga Negara Cina wekti kuwi lagi akeh tanduran pring. [1]Ts’ai Lun kagolong wong kang bisa nulis. [1]Dheweke mikir supaya bisa ngejurake pring lan digawe lembaran-lembaran.[1] Ide mau langsung ditindakake. [1]Dheweke nyiapake piranti lan bahan-bahan kango gawe kertas.[1] Ts’ai Lun ngumpulake ketokan-ketokan pring.[1] Ketokan mau banjur dikum nganggo banyu.[1] Pring kang wis dikum dientas lan dilebokake ing wadah kang dilapisi wesi. [1]Wadah kang ana pringe mau dideleh ing dhuwure tungku kang ana wawane.[1]

Pring- pring mau banjur dijor. [2]Pring-pring mau kang wis ajur, dijupuk sithi-sithik, banjur pring mau dideplok maneh supaya dadi luwih alus.[2] Ts’ai Lun nggunakake lumpang nalika ndeplok adonan pring.[2] Sawise adonan alus, adonan mau dideleh ana ing cetakan lan dipepe nganti garing. [2]Banjur pring mau dadi lembaran kertas. [2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 253]
  2. ^ a b c d e (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 254]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ts’ai_Lun&oldid=830710"