Triangulum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados


TRIANGULUM

Peta Triangulum
Daftar lintang ing Triangulum
Cekakan Tri
Genitif Trianguli
Asensio rekta 2
Deklinasi +30
Area 132 derajad pesagi (#78th)
Lintang utama 3
Lintang
Bayer/Flamsteed
15
Lintang
mawa planèt
1
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 0
Lintang paling padhang β Tri (3.00m)
Lintang paling cedhak δ Tri ( tc)
Obyèk Messier 1
Udan météor None
Rasi lintang
sing wewatesan
Andromeda
Pisces
Aries
Perseus
Katon antara lintang +90° lan −60°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi December.
'

Triangulum inggih punika konstèlasi ingkang alit ingkang wonten ing langit lor. Namanipun asalipun saking Latin kanggé triangle, ingkang kaperang saking bentuk Triangulum Australe ingkang mapan wonten ing sisih kidul. Namanipun ugi kapérang saking tigang lintang ingkang cethar ingkang maujud kaping tiga lan sekawan kanthi magnitufonipun, ingkang mbentuk meh sami kados sosceles ingkang dawa lan segitiga ciyut. Triangulum inggih punika salah satunggaling saking sekawan dasa wolu (48) rasi ingkang sampun dipunlebetaken dhaptar rasi dening astronom ing abad kaping kalih inggih punika Ptolemy, lan tetep dados salah satunggaling saking wolung dasa wolu rasi lintang modheren.

Lintang[sunting | sunting sumber]

Triangulum boten gadhah lintang ing magnitudo ingkang sepisan. Triangulum inggih punika lintang ingkang paling cethar gamblang cahyanipun inggih punika lintang pethak ingkang paling ageng β Trianguli (3.00m) kanthi cakteipun kaliyan perusahaan dimmer. Punika lintang ingkang paling terang angka kalih, lintang ingkang ugi ageng kanthi wernanipun kuning radi pethak kanthi nama α Trianguli (3.41m) ingkang punika kanca caketipun dimmer, ugi misuwur kanthi nama Caput Trianguli, lan wonten ing pucukipun segitiga. Enem Trianguli ingkang dipuntepangaken ing saperangan sumber ingkang langkung tua dados ι), ingkang punika satunggaling "lintang gandha ingkang narik kawigatosanipun kanthi werna ingkang ketingal langkung kontras" ingkang saged dipunperang dening teleskop tengahan dados jene ingkang kiyat lan lintang biru pucet. Kekalih komponen kasebat ingkang nutup piyambak binarinipun.[1]

Sujarah lan mitologi[sunting | sunting sumber]

Wonten ing katalog llintang Babylonia, Triangulum sesarengan kaliyan γ And dipun bentuk saking konstelasi ingkang dipunmangertosi dados MULAPIN (Cithakan:Script/Cuneiform) "The Plough". Punika ingkang dipuncathet dados konstelasi ingkang sepisan ingkang wonten ing dhaptartablet pasangan ngkang ngewrat lintang canonical ingkang dipunkiteri dening 1000 BC, ingkang dipunmangertosi dening MUL.APIN kaliyan incipit ipun. The Pllough inggih punka konstelasi ingkang kaping sepisan saking "Way of Enlil", ingkang mapan wonten ing sak pro sekawan ing sisih lor saking dalan matahari, jumbuh kaliyan sekawan dasa gangsal dinten ing kalih sisinipun summer solstice.[2] Dene nama ingkang kaping sepisanan saking konstelasi punika inggih punika Sicilia, amargi wonten mitologi roman Ceres, patron dewa Sicily, ingkang lajeng dipunanggep lan dipun suwun dhateng mitologi Jupiter ingkang pulonipun dipun papanaken wonten ing surga.[3][4]

Triangulum ing basa Yunani dipun sebat Δελτωτόν, minangka konstelasi ewah- ewahaning saking aksara delta (Δ) nalika taksih wonten basa Yunani ingkang primitif. Punika inggih asiling transliterasi dhaten Deltoton dening pujangga roma. Ing salajengipun, punika dados ewah ing basa Latin dados Deltotum.[5] Astronom Yunani nyebat punika Τρίγωον. Lan salajengipun ewah dados Trigonum.[5] Originally, it represented an equilateral triangle, but is now depicted as a scalene triangle.[4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Robert Burnham, Jr (1978). Burnham's Celestial Handbook, Dover Publications, New York. ISBN 0-486-24065-7
  2. ^ John H. Rogers, "Origins of the ancient contellations: I. The Mesopotamian traditions", Journal of the British Astronomical Association 108 (1998) 9–28
  3. ^ Triangulum
  4. ^ a b Staal 1988, pp. 48-49
  5. ^ a b Allen, R. H., (1963). Star Names: Their Lore and Meaning (Reprint ed.). New York, NY: Dover Publications Inc. p. 415. ISBN 0-486-21079-0.

Cithakan:Stars of Triangulum Cithakan:Navconstel

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cithakan:Sky

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Triangulum&oldid=836714"