Traktat Svalbard

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Traktat ngengingi Spitsbergen, utawi dipunsebat ugi Traktat Svalbard, inggih punika prajanjén ingkang ngakoni kedaulatan Norwegia dhateng kepulauan Spitsbergen (sapunika dipunsebat Svalbard). Kedaulatan punika taksih ngalami watesan, lan boten sedaya hukum Norwegia berlaku. Traktat punika mendemiliterisasikake Svalbard. Sedaya ingkang tapak asta ugi pikantuk hak ingkang sami kangge nindakaké kagiyatan komersial (ingkang utami penambangan batu bara) ing kepulauan punika.

Prajanjen punika dipuntapak asta ing surya 9 Februari 1920 dening Amerika Serikat, Denmark, Perancis, Italia, Jepang, Belanda[1], Norwegia, Swedia, lan Britania Raya (ugi dominion Irlandia, Kanada, Australia, India, Afrika Selatan, lan Selandia Baru). Wonten pinten-pinten negari ingkang tapak astanipun pinten taun sasampunipun traktat dipunginakaken. Uni Soviet tapak astanipun ing taun 1924, sawetawis Jerman lan Cina ing taun 1925. Sapunika wonten langkung saking 40 ingkang tapak asta.

Isi[sunting | sunting sumber]

Traktat punika ngatur minangka:

  • Svalbard inggih punika bageyan saking Norwegia.
  • Pajak saged dipunpundhut, ananging namung kangge nyengkuyung kepentingan Svalbard, saengga pajak ing kepulauan punika langkung sakedhik tinimbang ing Norwegia daratan.
  • Norwegia kedah ngormati lan njagi lingkungan Svalbard.
  • Sedaya penduduk lan perusahaan saking saben negari penandatangan traktat saged dados pendhudhuk lan gadhah hak kangge menangkap ikan, berburu, utawi nglampahi kgiyatan maritim, industri, penambangan, lan perdagangan. Penduduk Svalbard kedah ndherek hukum Norwegia, lan pemerentah Norwegia boten pikantuk bentenaken pendhudhuk adhedhasar bangsanaipun.
  • Pasal 9 boten ngeparengaken pambangunan markas angkatan laut lan perbentengan ing Svalbard. Kepulauan punika ugi boten pikantuk dipunginakaken kangge keperlon perang. Sayektosipun, Svalbard boten sedaya dipundemiliterisasi.

Penandatangan[sunting | sunting sumber]

Penandatangan Traktat Svalbard
Negara Tanggal ratifikasi
Afganistan 1925-11-23
Albania 1930-04-29
Argentina 1927-05-06
Australia 1923-12-29
Austria 1930-03-12
Belgia 1925-05-27
Bulgaria 1925-10-20
Kanada 1923-12-29
Chile 1928-12-17
China 1925-07-01
Denmark 1924-01-24
Republik Dominika 1927-02-03
Mesir 1925-09-13
Estonia 1930-04-07
Finlandia 1925-08-12
Perancis 1924-09-06
Jerman 1925-11-16
Yunani 1925-10-21
Hongaria 1927-10-29
Islandia 1994-05-31
India 1923-12-29
Italia 1924-08-06
Jepang 1925-04-02
Monako 1925-06-22
Belanda 1920-09-03
Selandia Baru 1923-12-29
Norwegia 1924-10-08
Polandia 1931-09-02
Portugal 1927-10-24
Rumania 1925-07-10
Rusia 1935-05-07
Arab Saudi 1925-08-14
Afrika Selatan 1923-12-29
Spanyol 1925-11-12
Swedia 1924-09-15
Swiss 1925-06-30
Ukraina 1935-05-07
Britania Raya 1923-12-29
AS 1924-04-02
Venezuela 1928-02-08

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ On Dutch interest and historical claims see Muller, Hendrik, ‘Nederland’s historische rechten op Spitsbergen’, Tijdschrift van het Koninklijk Nederlandsch Aardrijkskundig Genootschap 2e serie, deel 34 (1919) no. 1, 94-104.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Traktat_Svalbard&oldid=834854"