Trakea

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Trakea
Illu conducting passages.svg
Gray's subject #237 1084

Trakèa (batang tenggorokan) ménika pipa ingkang dhawa kira-kira 9 cm. Tkakèa kasusun atas enem bélas ngantos rongpuluh cincin-cincin tulang rawan ingkang kabéntuk C, cincin tulang rawan punika ing bagian wingking, botén kasambung yaiku ing panggenan trakèa kantèl ing esofagus. Sakmenika migunani kanggè nahanakén supados trakea ajeg kabuka. Cincin-cincin balung rawan diiket kaliyan jaringan fibrosa, sanesipun ugi wonten pinten-pinten jaringan otot. Trakea dipunlapisi kaliyan selaput lendir ingkang dipunhasilaken dening epitelium bersila. Silia-silia punika gerak ing inggil ing arah laring sahingga kaliyan gerakan punika debu lan butir-butir lembut sanesipun ingkang derek mlebet menika ngirup napas saged dipunmedalaken. Ing paru-paru trakea punika nyabang ngantos kalih bentuk bronkus. [1] Trakea utawi saluran udara inggih punika tiub ingkang ukuran kira-kira 12 cm ing panggenanipun anterior kaliyan esofagus. Trakea manjang saking rawan krikoid larinks ing inggil tulang vertebra toraks kaping gangsal lan saklajengipun bagi ing bronkus primer tengen lan kiwa. Rengka bentuk trakea saking 16 20 cecincin rawan hialin ingkang boten jangkep, nyerupai huruf C. Bagian huruf ingkang boten jangkep punika ngarah ing posterior lan dipunisi dening otot cincin. Ing panggenan trakea nyabang, wonten setunggal sudut ing antawis bronkus primer tengen saha kiwa ingkang dipuntepang dados Karina. Trakea dipunlapisi dening Epitelium Kolumna pseudostratum bersilium. [2]

Fungsi Trakea[sunting | sunting sumber]

Fungsi trakea inggih punika kangge nyediaken panggenan kangge udara ingkang dipunbeta mlebet lan udara ingkang dipunmedalaken. Dados dalan mlebet udara ing paru-paru, ngusir debu-debu alus ingkang lolos saking penyarinagn ing rongga irung. [3] Organ pernapasan trakea saking faring udara ngelampahi laring, pangenane pita suanten, saking laring, udara mlebet trakea. Trakea dipunsebat ugi pipa angin utawi saluran udara. Trakea gadahi dhawa kirang langkungipun 11,5 cm kaliyan diameter 2,4 cm. Trakea kasusun saking sekawan lapisan, inggih punika lapisan mukosa, lapisan submukosa, lapisan tulang rawan, lan lapisan adventitia. Lapisan mukosa menika saking sel-sel epitel berlapis semu bersila ingkang ngandut sel goblet ingkang ngasilake lendir (mucus). Silia lan lendir gadahi fungsi nyaring debu utawa reget ingkang sampun mlebet. Lapisan submukosa menika saking jaringan ikat. Lapisan tulang rawan menika kirang langkunge wonten 18 tulang rawan kabentuk horuf C. Lapisan adventitia menika saking jaringan ikat. Dinding trakea dipunlapisi lendir ing dinding trakea. Lendir punika gadahi fungsi nahan kangge nahan benda asing ing membran sel epitel. [4] trakea gadahi fungsi dados saluran udara pernapasan nuju ing alveolus. Trakea punika organ tunggal ing tengah ingkang gadahi dhawa rata-rata ing tiyang dewasa 11 cm. [5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Organ Pernapasan Manusia (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)
  2. ^ (id)Respiratory (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)
  3. ^ (id)Fungsi Trakea (dipununduh Tanggal 21 Oktober 2012)
  4. ^ (id)Sistem Pernapasan pada Manusia (dipununduh Tanggal 21 Oktober 2012)
  5. ^ (id)Alat Pernapasan (dipununduh Tanggal 21 oktober 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Trakea&oldid=834825"