Toyo Ito

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Toyo Ito

Ito nalika sasi April 2009.
Lair 01 Juni 1941 (umur 73)
Keijō, Koréa Jepang
(saiki Seoul, Koréa Kidul)
Kabangsan Jepang
Alma mater Univèrsitas Tokyo
Bebungah Bebungah Pritzker (2013)

Toyo Ito (伊東 豊雄 Itō Toyoo?, lair 1 Juni 1941; umur 73 taun) iku arsitèk Jepang sing ditepungi minangka panggagas arsitèktur konsèptual, sing ngupaya kanggo ngèksprèsikaké donya fisik lan virtual sacara bebarengan. Ito iku tokoh arsitèktur kondhang sing ngembangaké gagasan kontèmporèr "kutha simulasi", lan dianggep minangka salah sawijining arsitèk sing paling inovatif lan duwé pangaruh ing donya.[1]

Nalika taun 2013, Ito kanugrahan Bebungah Pritzker, sawijining bebungah arsitèktur sing paling pinunjul.[2] Sadurungé, Ito wis dianggep minangka kandhidhat kuwat panggayuh Pritzker sakwéné sepuluh taun pungkasan.[3]

Karya[sunting | sunting sumber]

Sumber:[4]

  • 1976 – The U House (omah kanggo seduluré)
  • 1984 – Silver Hut (omah pribadi Ito)
  • 1986 – Tower of Winds, Yokohama
  • 1991 – Yatsushiro Municipal Museum
  • 1994 – Old People's Home ing Yatsushiro
  • 2001 – Sendai Mediatheque: komplèks perpustakaan, galeri seni, studio film lan café.[5]
  • 2002 – Paviliun Serpentine Gallery ing Kensington Gardens, London
  • 2002 – Paviliun Bruges
  • 2004 – Matsumoto Performing Art Center, Matsumoto
  • 2004 – Gedhung Omotesandō, Tokyo
  • 2006 – Taichung Opera International Competition ing Taiwan
  • 2006 – Meiso no Mori Municipal Funeral Hall Kakamigahara-shi, Gifu, Jepang
  • 2006 – VivoCity Singapura ing HarbourFront
  • 2007 – Perpustakaan Tama Art University, Tokyo
  • 2008 – World Games Stadium ing Kaohsiung, Taiwan
  • 2008 – Villa kanggo proyèk arsitektural Chilean, Ochoalcubo.
  • 2008 – Huge Wine Glass ing Pescara[6][7])
  • 2009 – Suites Avenue Building, Barcelona, Spanyol
  • 2009 – Torre Realia BCN lan Hotel Porta Fira, L'Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Spanyol
  • 2011 – Toyo Ito Museum of Architecture, Imabari-shi, Ehime, Jepang
  • 2011 – Ken Iwata Mother and Child Museum, Imabari, Ehime, Jepang

Galeri karya[sunting | sunting sumber]

Bebungah[sunting | sunting sumber]

  • 1986 – Bebungah Institut Arsitèktural Jepang kanggo Silver Hut
  • 1992 – Bebungah Arsitèktur Mainichi kanggo Yatsushiro Municipal Museum
  • 1997 – IAA 'interach ‘97' Grand Prix of the Union of Architects ing Bulgaria
  • 1998 – Bebungah saka Kamentrian Seni lan Pendhidhikan Jepang
  • 2000 – Bebungah Arnold W. Brunner Memorial jroning arsitèktur saka American Academy of Arts and Letters
  • 2001 – Bebungah Emas Japanese Good Design Award
  • 2006 – RIBA Royal Gold Medal
  • 2008 – Bebungah Frederick Kiesler kanggo Arsitèktur lan Seni
  • 2009 – Bebungah Asahi
  • 2010 – Praemium Imperiale
  • 2013 – Bebungah Pritzker kanggo arsitèktur

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cithakan:Pritzker Prize Winners

Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Toyo_Ito&oldid=841375"