Totipotensi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pluripotent, embryonic stem cells originate as inner mass cells within a blastocyst. The stem cells can become any tissue in the body, excluding a placenta. Only the morula's cells are totipotent, able to become all tissues and a placenta.

Totipoten utawi totipotent inggih punika sel punapa kemawon ingkang gadahi potensi. [1]

Sifat Totipotensi ing Jaringan Taneman[sunting | sunting sumber]

Ingkang wonténè sifat totipotensi ing jaringan taneman kanggè pikoleh anaan seragam ing jumlah katah saha cepet. Sèl-sèl tanéman sagèd ajég asifat totipoten utawi gadahi potensi kebak, inggih punika sel-sel kasebut saged nahanaken potensi zigot kangge pikoleh sedaya bagian organisme mateng. Teori totipotensi dipunkemuaken dening G. Heberland ing tahun 1898. ing tahun 1950, F.C. Steward saha mahasiswa pikoleh taneman wortel ingkang utuh saking sel somatik, sel floem oyot wortel. Tahapan ing potensi sel-sel wortel pramila bentuk piyambakipun enggal inggih punika dados: floem oyot taneman wortel dipunkethok alit-alit kira-kira 2 mg, dipuntambahake ing media bernutrein sel-sel belah, bentuk kalus (jaringan ingkang dereng terdeferensiasi), kalus dipunpisahaken ing media nutrisi, kalus belah piyambak bentuk embrio, kabentuk taneman enggal. Adedasar sifat totipotensi, bagian taneman saged dados taneman identik secara genetik. Daya kangge pikoleh suatu individu enggal saking sel utawi jaringan dipuntepang dados kultur jaringan. Prinsip kultur sel utawi kultur jaringan sami kaliyan prinsip pangrembagan secara vegetatif kaliyan stek. Ing stek saben bagian salira badhe tukul dados setunggal individu ingkang enggal, anaging ing metode kultur jaringan, sel utawi jaringan dipuntukulaken kangge bentuk organisme ingkang gadahi bagian ingkang jangkep. Nutrien saha hormon tukul auksin lan sitokinin ing media pertumbuhannya, akan ngacu belah sel-sel pramila kedadosan pertumbuhan. Menawi asam dipunlukai, asam traumalin bakal nyembuhake luka. Nyukani hormon auksin ing luka kasebut nyebapake pambelahan sel ingkang kedadosan cepet lan bentuk kepelan alus ingkang dipunsebat kalus ingkang dereng terdeferensiasi. Sel-sel kalus kasebut saged dipunrembagaken dados individu enggal. Menika kultur jaringan dipunrembaaken kaliyan tambahan hormon ingkang jumbuh kaliyan kabetahan kangge bentuk taneman supados saged dipunrembaaken dados taneman enggal. Kauntungan ginaaken teknik kultur inggih punika : bebas nemtuaken bagian taneman ingkang badhe dipunkultur, wekdhal ingkang dipunbetahake relatif singkat, boten betahake ruang kelas ingkang jembar, cepet ngasilaken jumlah taneman saking setunggal jenis taneman. [2] Kultur jaringan menika teknik ngatahaken taneman kaliyan cara ngisolasi bagian taneman kadasta ron. Mata tunas, serta numbuhaken bagian-bagian kasebut ing media buatan secara aseptik. Kayata nutrisi lan zat pengatur tukul panggenan katutup ingkang tembus cahya pramila bagian taneman saged ngatahaken piyambak lan generasi dados taneman ingkang jangkep. Prinsip utami saking teknik kultur jaringan inggih punika ngatahi taneman kaliyan ginaaken bagian vegetatif taneman ginaaken media buatan ingkang dipunlampahi ing panggenan steril. Metode kultur jaringan dipunrembakaken kangge bantu ngelangkungi taneman, mliginipun kangge taneman ingkang angel dipunrembakaken secara generatif. [3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Campbil,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1"ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:446)
  2. ^ (id)Sifat Totipotensi pada Jaringan tumbuhan (dipununduh Tanggal 16 Oktober 2012)
  3. ^ (id)[http://www.scribd.com/doc/13966619/Kultur-Jaringan-Dan-Totipotensi Kultur Jaringan dan Totipotensi Kultur Jaringan (dipununduh Tanggal 16 Oktober 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Totipotensi&oldid=834872"