Torino

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg

Torino (basa Italia: Torino, basa Inggris: Turin) kuwi sawijining kutha perindustrian, klebu pusat bisnis lan kabudayan ing bagéan kulon-lor Italia, ibukutha region Piemonte lan dumunung ing pinggir kulon Kali Po. Populasi kutha yakuwi 908.000 (sensus 2004), banjur nambah dadi 1,7 yuta pedunung, nanging wilayah metropolitané nduwé pedunung watara 2,2 yuta.

Torino misuwur minangka panggonan dunungé Kain Kafan saka Turin kang disimpen ing Katedral Santo Yohanes Pembaptis. Torino nduwé loro klub bal-balan kang misuwur, Juventus lan Torino Calcio. Liyané kuwi, Torino uga minangka panggonan markas perusahaan otomotif FIAT. Torino uga dadi tuan rumah Olimpiade mangsa anyep Torino 2006 lan Universiade Mangsa anyep 2007.

Jaman biyèn Torino tau dadi ibukutha pisanan Italia.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Jeneng Torino asal saka tembung Tau, tembung jroning basa Celtic kang tegesé pagunungan. Jroning basa Italia, Torino tegesé "sapi cilik". Ing jaman pra-Romawi, wilayah iki dipanggoni déning bangsa Taurini.

Ing abad kasiji sadurungé Masehi (kira-kira taun 28 SM), bangsa Romawi ngadegaké perkemahan militer (Castra Taurinorum), kang didedikasèkaké marang kaisar Augustus (Augusta Taurinorum). Wektu iku, Torino dipanggoni déning 5.000 pedunung, kabèh manggon ana ing jero témbok kang dhuwur.

Sawisé runtuh Karajaan Romawi, Torino dikuwasani déning bangsa Lombards, banjur déning bangsa Franks. Taun 942, Contea di Torino didegaké, lanwiwit taun 1050 dikuwasani déning Counts of Savoy.

Arsitektur & panggonan wigati[sunting | sunting sumber]

Gereja[sunting | sunting sumber]

Wangunan penting[sunting | sunting sumber]

Universitas[sunting | sunting sumber]

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Torino ing Wikivoyage


Eropah | Italia | Piemonte
Alessandria | Asti | Biella | Cuneo | Novara | Torino | Verbano-Cusio-Ossola | Vercelli

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Torino&oldid=816159"