Tisyri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar:Tishri.gif
Contoh kalendar bulan Tisyri yang mengandungi 13 senarai hari keagaaman Yahudi.

[[Hebrew month|letname= Tishrei (תִּשְׁרֵי)|previouslink= Tishrei|previousletter=   |nextlink= Marcheshvan|nextletter=Marcheshvan |arrowleft= |num=7|days=30|season=Autumn|gregorian=September–October|filename=Gottlieb-Jews Praying in the Synagogue on Yom Kippur.jpg|name=Yom Kippur|caption=The holiest day of the Jewish calendar,
Yom Kippur, the Day of Atonement, takes place
on the 10th of Tishrei.]] Tisyri utawi Tishri (basa Ibrani: תִּשְׁרֵי or תִּשְׁרִי‎, Tišre, Tišri; saking basa Akkadian tašrītu "permulaan", saking akar tèmbung šurrû "wiwit"; Basa Inggris: Tishrei utawi Tishri) ing Kalender Yahudi inggih punika wulan kaping -1 kanggè pènanggalan umum utawip emerintahan lan wulan kaping-7 kanggè penanggalan agami (ingkang dipunwiwiti ing surya 1 Nisan). Asma punika asalipun saking basa Babel. Ing Alkitab Ibrani, sakderengipun pembuangan ing Babel,[1] wulan punika dipunsebat Ethanim (basa Ibrani: אֵתָנִים‎). Kapèrang saking 30 dintèn, biasanipun jatuh ing wulan September–Oktober ing penanggalan Masehi. Edwin R. Thiele nyèrat ing buku The Mysterious Numbers of the Hebrew Kings, mènawi Kerajaan Yehuda nghitung taun pemerintahan wiwit wulan Tisyri, mènawi Kerajaan Israel (Samaria) nghitung wiwit wulan Nisan.

Dinten raya ing wulan Tisyri[sunting | sunting sumber]

Catatan Torah[sunting | sunting sumber]

Kitab Imamat (

;

) lan Kitab Bilangan (

) nyerat perintah Tuhan dateng Musa lan bangsa Israel kangge mliginaken wulan kaping -7 kaliyan sejumlah dinten-dinten raya.

Tanggal 1 (Rosh Hashanah)[sunting | sunting sumber]

Pertemuan ing kudus; mboten saged ngelampahi sesuatu pekerjaan berat; punika hari peniupan serunai (shofar). Ing wekdal punika kedhah dipunolah minangka korban bakaran dados bau ingkang ngeremenake kangge TUHAN:

    • seekor lembu jantan muda,
    • seekor domba jantan,
    • 7 ekor domba umuripun setunggal taun ingkang mboten bercela; ugi dados korban sajianipun: tepung ingkang sae, dipunolah kaliyan lenga, inggih punika tiga persepuluh efa kangge lembu jantan punika, kalih persepuluh efa kangge domba jantan punika lan sepersepuluh efa kangge saben domba saking kaping pitu ekor dombapunika lan
    • seekor kambing jantan minangka korban penghapus dosa kangge ngadaaken pendamaian, sanesipun saking korban bakaran wulan enggal serta kaliyan korban sajianipun, lan korban bakaran ingkang tetap serta kaliyan korban sajianipun lan korban-korban curahaipun, jumbuh kaliyan peraturanipun, dados bau ingkang ngeremenake, suatu korban api-apian kangge TUHAN.[2]

Tanggal 2 (Rosh Hashanah)[sunting | sunting sumber]

Sejumlah tradisi ngerayaaken Rosh Hashanah ngantos tanggal 2, amergi sulie nemtuaken wulan enggal kaliyan mata.

Tanggal 3 Tzom Gedaliah[sunting | sunting sumber]

Dinten Puasa Gedalia. (Dipunlampahi tanggal 4 menawi tanggal 3 jatuh ing dinten Sabat)

Tanggal 10 (Yom Kippur)[sunting | sunting sumber]

Dinten perhentian penuh, pertemuan ing kudus lan merendahkan diri kaliyan berpuasa (wiwit ndalu tanggal 9 wulan punika, saking matahari terbenam ngantos matahari terbenam); mboten angsal ngelampahi sedaya kemawon ingkang kalebet merdamel.[3] Ing wekdal punika kedhah dipunpersembahaken minangka korban bakaran dateng TUHAN, dados bau ingkang ngeremenake:

    • seekor lembu jantan muda,
    • seekor domba jantan,
    • 7 ekor domba berumur setahun; kedhah mboten bercela sedaya punika ugi dados korban sajianipun tepung ingkang sae, dipunolah kaliyan lenga, inggih punika tiga persepuluh efa kangge lembu jantan punika, kalih persepuluh efa kangge domba jantan ingkang seekor punika, sepersepuluh efa kangge saben domba saking kaping pitu ekor domba punika lan
    • seekor kambing jantan minangka korban penghapus dosa, sanesipun saking dados korban penghapus dosa mbeta pendamaian lan korban bakaran ingkang ajeg serta kaliyan korban sajianipun lan korban-korban curahipun.[4]

Tanggal 16[sunting | sunting sumber]

  • Dinten kaping-2:
    • 12 ekor lembu jantan muda,
    • 2 ekor domba jantan,
    • 14 ekor domba berumur setahun ingkang mboten bercela, serta kaliyan korban sajianipun lan korban-korban curahanipun, inggih punika kangge lembu-lembu jantan, kangge domba-domba jantan lan kangge domba-domba mud i punika , miturut jumlah ingkang jumbuh kaliyan peraturan; lan
    • seekor kambing jantan minangka korban penghapus dosa, sanesipun saking korban bakaran ingkang ajeg serta kaliyan korban sajianipun lan korban-korban curahanipun.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^
  2. ^
  3. ^ ;
  4. ^

Ndelengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Bulan Yahudi Cithakan:Yahudi-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tisyri&oldid=836284"