Tipi kabel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabel sepaksi kerep digunakaké kanggo ngehubungaké tipi kabel ke setiap rumah.

tipi kabel utawa cable television yaiku sistem penyiaran acara tipi liwat isyarat frekuensi radio kang ditransmisikaké liwat serat optik kang tetep utawa kabel coaxial lan ora liwat udara kaya siaran tipi biasa kang kudu ditangkap antena (over-the-air). Sakliyané acara tipi, acara radio FM, internet, lan telepon uga isa disampékaké liwat kabel.[1]

Sistem iki akeh ditemoni ing Amerika Utara, Eropa, Australia, Asia Timur, Amerika Selatan, lan Timur Tengah. Tipi kabel kurang kaasil ing Afrika amerga kepadatan penduduk kang endèk ing pira-pira daerah. Kaya halé radio, frekuensi kang béda digunakaké kanggo nyebaraké akèh saluran lewat sak kabel. Salah siji kotak panampa digunakaké kanggo milih sak saluran tipi. Sistem tipi kabel modern saiki nggunakanké teknologi digital kanggo nyiaraké luwih akeh saluran tipi ketimbang sistem analog.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Nalika tahun 1950-an, anan papat jaringan tipi ing Amerika Serikat (AS). Amerga frekuensi dibagikaké marang tipi, isyarat amung isa ditampa ing jero garis pandeleng (line of sight) saka antena panampa wong-wong kang manggon ing daerah kang adoh, utamané daerah plosok ing pegunungan, ora isa nonton program-program kang wis dadi bagiyan penting saka kebudayaan ing Amerika Serikat kasebut.

Nalika tahun 1948, wong-wong kang mapan ing daerah plosok ing Pennsylvania mecahaké masalah panampa isyarat dewék isa mapanaké antena-antena ing gumuk-gumuk lan nyaluraké kabel nganti ing omah-omah. Ing jaman saikiteknologi kang pada digunakaké dening desa-desa cilik kang kapencil lan kota-kota kang kapilih ngijinaké penonton ing sekabèhané negara kanggo ngakses varietas program kang amba lan kanal kang jumbuh karo kebutuhan lan kepinginan déwéké. Nalika awal 1990an, TV kabel wis nganti méh separuh saka omah penduduk ing Amerika Serikat.

Perkembangan[sunting | sunting sumber]

TV Kabel luwih dikek dikenal ing Amerika Utara, Eropa, Australia, lan Asia Timur. Nanging senajan TV kabel teko ing pira-pira negara, kang paling utama yaiku ing Amerika Selatan lan Timur Tengah. Ing Indonesia, Kabelvision arupa operator TV kabel kang pertama.

Singkatan CATV kerep digunakaké kanggo ngartikaké TV Kabel. Sebeneré CATV arupa singkatan saka Community Antenna Television. Sawentara TV kabel pertama ditemokaké amerga wilayah amerga penerimaan over-the-air kawates dening daerah pegunungan. Sahingga antena komunitas kang gedhé dibangun, lan disambungaké kabel saka antena kasebut tumuju omah-omah individu.

Saiki sistem kabel ing AS nyampékaké ratusan kanal marang 60 yuta omah, sinambi uga nyediakaké jumlah wong kang terus tambah sajroné panggunaan akses internet kanti kecepetan duwur. Pira-pira sistem kabel malah ngéntokaké ngenggo panggilan telepon sinambi nampa program antar teknologi.

Ing AS, TV kabel wis ngrembaka banget ing negara-negara bagiané. Mayoritas penonton televisi ing Amerika ngéntokaké isyarat déwék liwat CATV. Ing Asia uga TV Kabel cukup ngrembaka. Ing Korea Selatan contoné, ana akéh operator TV kabel kayata Tbroad, C&M, CJ, lan liya-liyané. Operator TV kabel ing Korea Selatan nyediakaké TPS kanggo pelanggan déwéké Ing Hongkong, para penonton televisi ora amung nonton TV kabel ananging uga wis minggunakaké TV satelit kayata Star TV. Ing India, TV kabel wis dikenal. Ana akéh operatoré kayata Sun TV, The Raj Television Network, lan Ortel Communications Ltd..[2]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nonton TV Kabel, (Kaunduh 13/2/13).
  2. ^ tv-kabel, (kaunduh 13/2/13).

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tipi_kabel&oldid=864178"