Tigmonasti

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mimosa pudica utawa putri malu ing kaanan normal lan kademèk.

Tigmonasti yaiku gerak nasti akibat saka demèkan (basa Yunani, thigma, artiné demèkan).[1] Gerak iki utamané katon cetha ing pirang-pirang anggota tinemtu anak-suku Mimosoideae saka suku Fabaceae (Leguminosae)[2]

Tuladha kang paling cetha yaiku Mimosa pudica utawa kang luwih ditepungi minangka putri malu.[1] Kanthi didemèk, digoyang, dipanasi, digawé atis kanthi cepet, utawa diwènèhi rangsangan listrik, godhong anakan lan godhong bakal mingkup bebarengan kanthi cepet.[1] Yèn mung siji godhong anakan kang dirangsang, rangsangan mau diterusaké ing kabèh tanduran, saéngga godhong anakan liyané mèlu mingkup.[1] Anané pamingkupan amarga banyu diangkut menjaba saka sèl motorik ing pulvinus, kedadéyan kang gegayutan karo metuné kation K+ (Kalium).

Fungsiné rèspon iki tumrap tanduran diduga yèn mingkupé godhong anakan bakal gawé kagèt lan nggusak srangga sadurungé mangan godhongé.[1]


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e Salisbury FB, Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, jilid 3. terjemahan Lukman DR, Sumaryono. Bandung: Penerbit ITB. Hal:100-102 ISBN 979-8591-37-2
  2. ^ (en)Ball NG. 1969. Nastic responses. dalam Wilkins MB (editor). Physiology of Plant Growth and Development. New York: McGraw-Hill.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tigmonasti&oldid=833304"