Thomas Chrowder Chamberlin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Thomas Chrowder Chamberlin
Thomas Chrowder Chamberlin
Thomas Chrowder Chamberlin
Miyos 25 September 1843
Mattoon, Illinois
Tilar donya 15 November 1928
Chicago
Kabangsan Amérika
Bidhang géologi
Lulusan saking Universitas Michigan
Notable awards Penrose Gold Medal
Penrose Medal

Thomas Chrowder Chamberlin (lair 25 September 1843 – tilar donya 15 November 1928 kanthi umur85 taun) iku sawijining géolog Amérika Sarékat sing duwé pangaruh lan sawijining pandhidhik. Nalika taun 1893, dhèwèké ngadegaké Jurnal Géologi lan dadi editoré sakwéné mataun-taun.

Taun 1905, Chamberlin lan Forest Ray Moulton ngembangaké téori pambentukan Tata Surya sing matentangan karo hipotesis nebula Laplace. Téoriné, sing dijenengi hipotesis planetisimal Chamberlin-Moulton, nampa dhukungan sakwéné mèh sapratelu abad, nanging wiwit ditolak nalika akir 1930-an. Téori iku pungkasané ora ditampa manèh nalika taun 1940-an, amarga ora selaras karo kasunyatan momentum pojok ing planèt Yupiter. Ana sawijining bagéan saka téori iku sing isih ditampa, sing nélakaké yèn bendha-bendha sing luwih cilik, yaiku planetisimal, kanthi matahap silih tumbukan kanggo mbentuk sawijining planèt sacara akresi.

Saka téori lan bukti-bukti géologis liyané, dhèwèké nyimpulaké yèn umur bumi adoh luwih tuwa tinimbang asumsi Lord Kelvin (watara 100 yuta taun) ing wektu iku.