Terapi Gen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Terapi gen.

Térapi gèn inggih punika tèknik térapi ingkang dipunginaakén kanggè ngawahi gèn-gèn mutan (abnormal/cacat) ingkang dipuntanggél jawabakén kaliyan kédadosan suatu penyakit.[1] ing wiwitan , terapi gen dipunbantuk kangge ngobati penyakit keturunan (genetik) ingkang kedadosan amergi mutasi ing salebeting gen , kadasta penyakit fibrosis sistik.[2] ginaaken terapi gen ing penyakit kasebut dipunlampahi kaliyan ngelebetake gen normal ingkang spesifik ing salebeting sel ingkang gadahi mutan.[2] Terapi gen sak lajengipun dipunrembaaken kangge ngobati penyakit ingkang kedadosan amergi mutasi ing katah gen, kadasta kanker.[2]sanesipun ngelebetake gen normal ing salebeting sel muatan, mekanisme terapi gen ing sanes saged dipunginaaken inggih punika ngelampahi rekombinasi homolog kangge ngucalaken gen abnormal kaliyan gen normal, nyegah ekspresi gen abnormal ngelampahi teknik peredaman gen, saha ngelampahi mutasi balik selektif sahingga gen abnormal saged gadahi fungsi normal. [1] Terapi gen inggih punika teknik gantosaken gen manungsa ing pundhi manungsa kasebut sampun mijil (boten dados janin), terapi punika boten gampil kaliyan teknologi ing jaman saiki. Salah satunggaling tiyang ingkang dipunriwayatke kaliyan terapi gen ingghih punika DeSilva tahun 1990. [3] terapi gen menika pendekatan enggal ing pengobatan kanker, ingkang sakmenika tasih asifat eksperimental. [4] Ing tahun 1972 Friedmann lan Roblin oksogen ingkang sae DNA dipunginaaken kangge gantos cacat DNA ing penderita cacat genetik S Rogers, ugi attept ingkang wiwit kangge ngelampahi terapi gen dados York Times. [5]

Cara kangge Terapi Gen pengobatan Kanker[sunting | sunting sumber]

Sakmenika para ilmuan nembe nyobi pinten-pinten cara kangge terapi gen pengobatan kanker[6]:

  1. Nambahaken gel sehat ing sel ingkang gadahi gen cacat utawi boten jangkep. Tuladhanipun: sel sehat gadahi Gen penekan tumor kadasta p53 ingkang nyegah kedadosan kanker. Ingkang sampun kataliti ingkang katah ing sel kanker gen p53 rusak utawi boten wonten. Kanthi mlebetake gen p53 ingkang normal ing sel kanker, dipunarepaken sel kasebut normal lan sehat.
  2. Ngehentiaken aktivitas gen kanker Oncogenes. Gen kanker punika kasil mutasi saking sel normal, ingkang nyebapaken sel kasebut belah secara liar dados kanker. Wonten ugi gen ingkang nyebapaken sel kanker ber etastase jalar ing bagian salira sanes.
  3. Nambahaken gen katamtu ing sel kanker pramila langkung peka kaliyan kemotrapi utawi radiasi, utawi ngalangi kerja en ingkang saged damel sel kanker kebal kaliyan kemotrapi. Ugi nyobi cara sanes.
  4. Nambahaken gen katamtu pramila sel-sel tumor utawi kanker langkung gampil dipuntepang lan dipunhancuraken kaliyan sistem kekebalan awak. Utawi nambahaken gen ing sel-sel kekebalan awak pramila langkung gampil deteksi lan ngancuraken sel-sel kanker.
  5. Ngehenteaken gen ingkang gadahi peran ing pembentukan jaringan pembuluh darah enggal angiogenesis utawi nambahaken gen ingkang saged nyegah angiogenesis. Menawi suplai getih lan panganan kahenti, kanker bakal kahenti tukul, utawi mati.
  6. Maringi gen ingkang aktif protein toksik katamtu ing sel kanker, pramila sel kasebut ngelampahi aksi bunuh diri utawi apoptosis.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "RNA Therapeutic, Pendekatan Baru Dalam Terapi Gen". Majalah Ilmu Kefarmasian (www.jurnal.farmasi.ui.ac.id) II (2): 51 - 61. 2005-08. http://jurnal.farmasi.ui.ac.id/pdf/2005/v02n02/amarila0202%5B1%5D.pdf?PHPSESSID=50ac0ac476b31f8693bfbb726df823c1.
  2. ^ a b c (en) Kam Man Hui (1994). Gene therapy: from laboratory to the clinic. World Scientific Pub Co Inc. ISBN 978-981-02-1655-9.Halaman 2-4
  3. ^ (id)Terapi Gen (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)
  4. ^ (id)Pengobatan Kanker (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)
  5. ^ (id)Terapi Gen (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)
  6. ^ (en)Cara Terapi Gen untuk Kanker(dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Terapi_Gen&oldid=834876"