Temu putih

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Temu putih
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Liliopsida
ordo: Zingiberales
kulawarga: Zingiberaceae
Genus: Curcuma
Species: C. zedoaria
Jeneng binomial
Curcuma zedoaria
(Christm.) Roscoe


Temu putih (Curcuma zedoaria (Christm.) Roscoe syn. Curcuma pallida Lour. (Heyne)) kuwi kalebu famili Zingiberaceae kang biasa digunakaké kanggo uborampe obat-obatan lan empon-empon, temu putih uga diarani temu kuning, Herbal iki biasa digunakaké kanggo bumbu masak lan campuran jamu [1].


Jeneng liya[sunting | sunting sumber]

Curcuma zedoaria (Berg) Roscoe, temu putih(Melayu), fung ngo su(Cina), zedoary [2]

Khasiaté temu putih[sunting | sunting sumber]

Rimpangé Temu putih kena kanggo tamba penyakit, antarané:

Efek Farnamakologis


Kandungané temu putih[3][sunting | sunting sumber]

Morfologis temu putih[sunting | sunting sumber]

  • Batangé rimpang ana ing ngisor lemah, warnané soklat enom lan soklat tua, ning jeroné putih atawa putih rada biru, anduweni bentuk kang bunder lan aromatilc.
  • Godhong tunggal, pelepah godhong batang semu, warnané ijo soklat tua, akehé godhong 2-9 lembar, dawa lanset 2,5 kali ambané saka godhong kang paling amba, pucuké lancip, anduweni rambut semu, ijo atawa ijo campur soklat ungu ning balung godhong, 43-80 cm atawa luwih.
  • Kembang majemuk mbentuk bulir,ning ketiak rimpang primer. spatha lan brachtea; rata-rata 3-8 x l,5-3,5cm. Kelopak 3 daun, putih atawa kekuningan, tengahing abang atawa soklat rada abang, 3 -4 cm. Mahkota: 3 daun, putih kemerahan, tinggi rata-rata 4,5 cm.
  • Benang sari 1 buah, ora sempuma, bunder telur kuwalik, kuning terang, 12-16 x 10-115 mm, tangkai 3 5 x 2-4 mm, kepala sari putih, 6 mm.
  • Woh: anduweni rambut, rata-rata 2 cm. Waktuné ngembang Agustus - Mei. Tukul ning daerah tropis, 750 m dpI ning Jawa dibudidayakaké kanggo tetanduran obat lan bumbu.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b republika.co.iddipununduh tanggal 12 April 2011
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w www.ibudanbalitadipununduh tanggal 12 April 2011
  3. ^ a b c d e f g h i Iptek.netdipununduh tanggal 12 April 2011
  4. ^ a b c www.gizi.netdipununduh tanggal 11 April 2011
  5. ^ Pengaruh pemberian ekstrak kering rimpang temu putih (Curcuma zedoria.Rosc.) per oral terhadap beberapa parameter gangguan ginjal pada tikus putih jantandipununduh tanggal 12 April 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Temu_putih&oldid=829713"