Tembung kriya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Tembung kriya (jroning Basa Indonésia: kata kerja utawa verba), iku kabèh tembung sing nyatakaké solah bawa, tingkah laku utawa tumandang gawé, ngayahi pegawéyan[1]. Jroning tata ukara, tembung kriya kuwi sing dadi wasesa (predikat). Umpamané linggih, mangan lan sapanunggalané. Tembung kriya sing isih kudu diwènèhi katrangan supaya dadi cetha diarani 'tembung kriya mawa lèsan' (Basa Indonésia: kata kerja berobjek), tuladhané antara liya tembung nabrak, menthung, nyiram, nagih, nuthuk lan sapanunggalané. Déné tembung kriya sing wis cetha tanpa diwènèhi katrangan disebut tembung kriya tanpa lèsan. Tuladhané: adus, mangan, udud, nulis, nggambar lan sapanunggalané.

Tembung kriya bisa dibédakaké:

  1. Kriya lingga, yakuwi tembung kriya sing nalika dadi wasesa ora kudu diowahi utawa ditambah dhisik. Conto: linggih, adus.
  2. Kriya owah, yakuwi tembung kriya sing diowahi nalika dadi wasesa. Tembung kriya owah iki antara liya awujud:

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Paramasastra Bahasa Jawa, DR. Aryo Bimo Setiyanto, S.H.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tembung_kriya&oldid=825975"