Tembung katrangan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Tembung katrangan (Basa Indonésia: Adverbia) iku tembung kang nuduhaké katrangan panggon, wektu.

Jinis tembung katrangan[sunting | sunting sumber]

Cara penggolongan tembung katrangan werna-werna gumantung marang sumber rujukan sing dipigunakaké. Ing ngisor iki salah siji cara pamérangan tembung katrangan.

  1. Tembung katrangan alat. Upamané: karo.
  2. Tembung katrangan kasertaan. Upamané: bebarengan.
  3. Tembung katrangan perlawanan. Upamané: senadyan.
  4. Tembung katrangan tujuan. Upamané: kanggo.
  5. Tembung katrangan sebab. Upamané: amarga.
  6. Tembung katrangan akibat. Upamané: mula.
  7. Tembung katrangan wektu. Upamané: wingi.
  8. Tembung katrangan panggonan. Upamané: kana.
  9. Tembung katrangan syarat. Upamané: yèn.
  10. Tembung katrangan derajad. Upamané: sethithik, akèh.
  11. Tembung katrangan kahanan. Upamané: tenanan.
  12. Tembung katrangan kepastian. Upamané: manawa.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Wikibooks
Wikibooks Bahasa Indonesia gadhah kaca kanthi sesirah
  1. H. Alwi; Soenjono Dardjowidjojo, Hans Lapoliwa, Anton M. Moeliono (1998). Tata Bahasa Baku Bahasa Indonesia. Jakarta: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tembung_katrangan&oldid=829145"