Tari Saman

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tari Saman

Tari Saman yaiku jogèdan utawa tarian saka suku Gayo kang biasa dilakokake kanggo ngrayakake prastawa penting kanggo adat.[1] Tembang iringan kanggo ngiringi tari saman nganggo bahasa Arab lan bahasa Gayo.[1] Saliyane kuwi biasane tari saman iki uga digunakake kanggo ngrayakake laire Nabi Muhammad SAW.[1] Tari Saman kang asale saka Acèh iki digawe lan dikembangake dening Syekh Saman, ulama kang asale saka Gayo ing Aceh Tenggara.[1]

Makna lan Gunané[sunting | sunting sumber]

Tari saman kalebu salah siji media kanggo nyampekake pesen (dakwah).[1] Tarian iki ngambarake pendidikan, keagamaan, sopan santun, kepahlawanan, kekompakan lan kebersamaan.[1]

Sadurunge tari saman dimulai, yaiku kanggo mukaddimah utawa pambuka, ana wong tua kang pinter utawa pemuka adat kanggo makili masyarakat (keketar) utawa nasihat-nasihat kang gunane kanggo para pemain lan wong-wong kang padha dheleng.[1]

Tembang kang ana ing tarian saman iki dilagokake kanthi bebarengan, para pemain yaiku para priya-priya kang isih enom nganggo pakean adat.[2] Saliyane kuwi tari iki uga bisa dipentasake, diadu antarane rong grup utawa luwih.[2] Penilaian bijine dijupuk saka kemampuane saben grup obahing awak, tari lan tembang kang disajikake dening grup liyane.[2]

Rikala semana,tarian iki biasane digunakake kanggo acara adat, antarane upacara mengeti dina laire Nabi Muhammad SAW.[2] Saliyane kuwi uga digunakake kanggo acara-acra kang sifate resmi, kayata ana tamu-tamu saka Kabupaten lan Negara,utawa kanggo pambuka festival lan acara liyane.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)Tari Saman (Dipuntingali tanggal 16 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e (id)TARI SAMAN (Dipuntingali tanggal 16 Juli 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tari_Saman&oldid=830999"