Tapé

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tapé
Tape.jpg
Informasi
Asal Indonésia
Dhaérah Jawa
Penyajian lan bahan
Bahan Ketéla pohung lan beras ketan

Tapé yaiku panganan fèrmèntasi kang digawé saka ketan lan pohung sing wis di fèrmèntasi nganggo ragi. Ing wektu fèrmèntasi tapé, nganggo werna-werna mikroorganisme, kayata :Saccharomyces cerevisiae, Rhizopus oryzae, Endomycopsis burtonii, Mucor sp., Candida utilis, Saccharomycopsis fibuligera, Pediococcus sp.. Tapé saka S. cerevisiae ngasilaké tapé kang wujudé rada mbanyu, rasané legi legi rada kecut kecut, ngandhut alkohol, lan rada pliket.[1] .

Yen kesuwèn fermentasine, tapé bisa ngasilaké banyu tapé utawa tuak kang bisa marakaké mabuk amarga wis kadhung dadi alkohol alkohol. Yèn ing Jawa Kulon, tapé pohung uga diarani peuyeum kang biasa didol ing pinggir dalan lan dadi panganan khas Jawa Barat Jawa Barat. Yèn ing Jawa Tengah, tapé ketan digawé minangka suguhan jroning adicara temantènan, sedekah bumi, lan adicara adat liyané.

Tapé ketan[sunting | sunting sumber]

Cara gawé tapé ketan[sunting | sunting sumber]

  • Beras ketan dipususi (dikumbah) resik banjur direndhem kira-kira sejam, sawisé direndhem beras ketan ditus utawa banyuné dibuang terus ditus nganti banyuné ilang.
  • Sawisé ditus, didang samatengé, banjur di elèr supaya adhem.
  • Banjur dicampur ragi tapé.
  • Banjur dicampur pewarna saka godhong suji lan dibungkus nganggo godhong gedhang.
  • Sawisé dibungkus, banjur dimenengaké sasuwené 2-3 dina.
  • Sawisé mateng disiapaké kanggo didhahar.

Tapé Budin[sunting | sunting sumber]

Tape ketan dibuntel godhong gedhang

Bahan kang diperlokaké kanggo gawé tapé budin yaiku:[1][2]

  1. budin utawa téla pohong 5 kg,
  2. ragi tapé 5 iji.

Cara gawé tapé pohong[sunting | sunting sumber]

Carané gawé tapé budin yaiku:[1]

  1. budin dionceki, dikumbah, banjur ditugeli (gedhéné kira-kira),
  2. budin didang sedhéla nganti mandan empuk, aja nganti melar. dientas banjur dijoraké nganti adhem,
  3. alusna ragi tapé (biyasané ragi tapé wujudé bunder gèpèng warnané putih)
  4. uwur-uwuraké ragi tapé ing dhuwur budin kanthi rata. banjur tutup budin nganggo godhong gedhang (bisa uga nganggo plastik sing dikéi bolongan-bolongan cilik)
  5. simpen ing papan kang anget, suwéné 2-3 dina nganti budiné empuk.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (id)Tape(diundhuh tanggal 03 April 2011)
  2. ^ http://www.indonesiaindonesia.com/f/8618-tapai-singkong/
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tapé&oldid=829241"