Taman Nasional Wakatobi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
kaéndahan ngandhap laut Wakatobi

Taman Nasional Wakatobi menika nama taman ing ngandhaping segara ingkang mapan wonten ing Sulawesi Kidul-Wétan [1]. Kanthi wiyar aréa kirang langkung 1,39 juta hektar, taman menika kagungan potensi sumber daya laut ingkang inggil saking jinis lan kaunikanipun kanthi panomara ngandhaping segara ingkang éndah. Kanthi umum, perairanipun gadhah konfigurasi wiwit saking datar, landai dhateng segara, lan curam. Kedalaman toyanipun dumugi 1.044 meter kanthi perairan dhasar langkung kathah pasir lan karang.

Wakatobi menika resmi dados taman nasional ing taun 1996. Nama Wakatobi menika kalebet akronim saking nama sekawa pulo ageng inggih menika Wangi-wangi Kaledupa, Tomia lan Binongko [1] ingkang wonten ing Kabupaten Wakatobi, Sulawesi Kidul-Wétan. Potensi sumber daya laut ingkang awis lan kaéndahan ngandhaping segara ingkang ndadosaken Taman Nasional Wakatobi dipuncalonaken dhateng UNESCO minangka salah satunggaling [[Situs Warisan Dunia]. Wiwit pungkasan taun 2002, WWF sampun kolaborasi kanggé mujudaken mitra kaliyan The Nature Conservancy (TNC) kangge paring pambiyantu dhateng pangelola Taman Nasional Wakatobi kanggé damel saé rencana pangelolaan, zonasi, lan panerapan pangelolaan kawasan. [2].

Potensi Alam[sunting | sunting sumber]

Taman Nasional Wakatobi menika kagungan potensi sumber daya alam segara ingkang nilainipun inggil sanget. Taman menika gadhah 25 gugusan terumbu karang ingkang muteri pante saking pulo-pulo karang sepanjang 600 km. langking saking 112 jinis karang saking 13 famili ing antawisipun :

Jinis ulam ingkang wonten ing Taman Nasional menika wonten 93 jinis ulam konsumsi lan ulam hias. Ing antawisipun :

Kejawi menika wonten maneka jinis manuk segara kadosta :

  • angsa-watu coklat (Sula leucogaster plotus),
  • cerek melayu (Charadrius peronii),
  • raja urang erasia (Alcedo atthis)

Ugi wonten tigang jinis penyu ingkang asring ndarat ing pulo-pulo ingkang wonten ing Taman Nasional Wakatobi, inggih menika:

  • penyu sisik (Eretmochelys imbricata),
  • penyu tempayan (Caretta caretta),
  • penyu lekang (Lepidochelys olivacea)[2].

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b [1], (id) Wakatobi ( dipun-akses tanggal 26 Desember 2012) .
  2. ^ a b c d [2], (id) Taman Nasional Wakatobi ( dipun-akses tanggal 26 Desember 2012) .