Talmud

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaca Pisanan saka Talmud Babilonia, Traktat Berachot, folio 2a

Talmud (basa Ibrani: תלמוד) ya iku cathetan kang isine ngeneni rembugan para rabi kang ana kaitane karo hukum Yahudi, etika, kebiasaan lan sejarah.[1] Talmud dibagi dadi rong komponen: Mishnah, kang awujud kumpulan Hukum Lisan Yudaisme pisanan kang ditulis ; lan Gemara, diskusi ngenani Mishnah lan tulisan-tulisan kang kaitane karo Tannaim kang sering mbahas topik-topik liya lan njabarake Tanakh.[1] Istilah Talmud lan Gemara biasane dinggo ora bareng.[1] Gemara yaiku dasar kabeh aturan saka hukum rabinik lan akeh dikutip ana ing literatur rabinik kang liyane.[1] Keseluruhan Talmud biasane uga dirujuk dadi (singkatan basa Ibrani kanggo shishah sedarim, utawa "enam tatanan" Mishnah).[1]

Asal-usul[sunting | sunting sumber]

Studi keyahudian wiwitane ana katulis ananging lisan.[2] Para nabi njabarake lan ngrembug hukum lan mbahas Alkitab Ibrani tanpa ana bantuan karya-karya kang katulis (sakliyane sakai kitab-kitab ing Kitab Suci).[2] Nanging, situasi kaya iki maleh secara drastis merga ana akibat saka penghancuran komunitas Yahudi ing taun 70 M, lan pergolakan norma-norma sosial lan hukum Yahudi ang ditimbulke.[2] Merga para rabi dituntut ngadepi kahanan kang saknyatane lan nembe utamane Yudaisme tanpa Bait Suci lan Yudea tanpa otonomi lan wacana hukum lan sistem studi oral kang wis suwi ora bisa dipertahanake.[2] Ing jaman iki metu wacana a rabinik wiwit dicathet kanthi tulis.[2] Hukum lisan paling tua kang dicathet dimungkinake ana ing wujud midrashi.[2] Ing kene diskusi halakhik disusun kanggo tafsiran eksegetis marang Pentateukh.[2] Ananging bentuk alternatife, kang digawe miturut topike lan ara miturut ayat-ayat Alkitab, dadi dominan ing taun 200 M.[2] nalika Rabi Judah haNasi ngredaksi Mishnah (משנה).[2]

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (en)www.answers.com (Dipuntingali tanggal 7 juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i (en)www.jewfaq.org (Dipuntingali tanggal 7 juni 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Talmud&oldid=863865"