Takeda Shingen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lukisan oleh Utagawa Kuniyoshi

Takeda Shingen (武田 信玄?)(1 Desember 1521 utawane 3 November taun pisanan ana ing era Daiei13 Mei 1573 utawa 12 April taun ka-14 era Genki) utawa dikenal karo Takeda Harunobu yaiku daimyo zaman Sengoku saka provinsi Kai.[1] Takeda Shingen dilairake dadi putra kang sah kanggo marisi klan Takeda kang turun temurun njabat shugo ana ing Kai.[2] Sakwise bisa nguwasani Shinano, Takeda Shingen banjur tarung nglawan Uesugi Kenshin ana ing Pertempuran Kawanakajima.[1] Takeda Shingen terus ngambakake wilayah kakuasane nganti tekan provinsi Kai, Shinano, Suruga, Kōzuke, Tōtōmi, lan uga saperangan wilayah Mikawa lan Mino.[1] Takeda Shingen dikabarke mati merga lara ana ing dalan nalika arep nyerang Kyoto.[1] Shingen yaiku sawijining jeneng kaimyō dena Harunobu yaiku jeneng kaurmatan (imina).[1] Jeneng resmi kang diwenehake kaisar yaiku Minamoto no Harunobu. Ana ing peperangan, Takeda Shingen kang duwe julukan "macan saka Kai" ngibarake bendera perang kang dijenengi Fūrinkazan (風林火山? angin, rimba, geni, gunung).[1] Pasukan numpak jaran kang dipimpin dening Takeda Shingen yaiku pasukan kavaleri paling kuat ana ing jaman Sengoku.[1] Nalika jaman Taishō, Shingen kanthi anumerta nampa jabatan Jusan-i kang duwe kedudukan telung tingkat sangisore jabatan perdana menteri.[1] Takeda Shingen lair tanggal 3 November 1521 kang dadi putra pewaris Takeda Nobutora ing provinsi Kai.[2] Tarō utawa Katsuchiyō yaiku jeneng undang-undangane nalika dheweke isih cilik.[2] Bapake Shingen (Takeda Nobutora) yaiku daimyō jaman Sengoku kang nyawijikake provinsi Kai lan uga kang ngedegake klan Takeda.[2] Nobutora yaiku pemimpin generasi ka-18 klan Kai Genji utawa klan Takeda kang turun temurun njabat shugo ing provinsi Kai wiwit jaman Kamakura.[2] Nalika laire Shingen, provinsi Kai diserang dening 15.000 prajurit saka pasukan Imagawa kang dipimpin dening Fukushima Masanori saka panjalukan saka Imagawa Ujichika.[2] Semangat tempur pasukan Takeda dadi tambah semangat nalika ngerti berita kelairan Shingen, kang ndadekake pasukan Imagawa kang jumlah luwih akeh bisa dikalahake.[2]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Takeda_Shingen&oldid=832434"