Téori probabilitas

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Probabilitas iku cara kanggo ngungkap kawruh utawa kapercayan yèn sawiji kedadéyan bakal lumaku utawa wis kelakon. Konsèp iki wis dirumusaké sacara luwih ketat jroning matématika, lan banjur dipigunakaké sacara luwih amba ora mung ing matématika utawa statistika waé, nanging uga kauangan, sains lan filsafat.

Konsèp matematika[sunting | sunting sumber]

Probabilitas sawiji kedadéyan iku angka sing nuduhaké kamungkinan dumadiné sawiji kedadéyan. Ajiné di antara 0 lan 1. Kedadéyan sing nduwèni aji probabilitas 1 iku kedadéyan sing mesthi lumaku utawa wis lumaku [1]. Umpamané srengéngé sing isih njedhul saka sisih wétan nganti saiki. Déné kedadéyan sing nduwèni aji probabilitas 0 ya iku kedadéyan sing ora mungkin lumaku. Umpamané wedhus manak sapi.

Probabilitas/Peluang sawiji kedadéyan A lumaku dilambangaké kanthi notasi P(A), p(A), utawa Pr(A). Suwaliké, probabilitas [dudu A] utawa komplemen A, utawa probabilitas sawiji kedadéyan A ora bakal kedadéyan, ya iku 1-P(A). Minangka conto, peluang kanggo ora munculé wiji dhadhu enem yèn sawijining dhadhu mawa sisi enem diguliraké ya iku 1-\frac{1}{6} = \frac{5}{6}.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en). A First Course in Probability - Sheldon Ross 1976