Téori Behavioristik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Teori Behavoristik yaiku téori kang nganggep menawa kasil sinau (owah-owahan lelaku) kuwi ora disebabna dèning kemampuan internal manungsa, insight, ananging amarga faktor stimulus kang nganakna respons.[1] Teori iki dimotori dèning B.F Skinner kanthi bukuné Verbal Behavior (1957).[2] Teori iki, adhédhasar kaliyan teori sinau stimulus-respons (S-R).[2] Teori Behavioristik yaiku salah sawiji saka telu aliran psikologi pendhidhikan kang thukul lan ngrembaka kanthi cara runtut saka pèriode ning pèriode.[3]

B.F Skinner


Prinsip Teori Behavioristik[sunting | sunting sumber]

  • Teori Belajar Behavioristik iki asipat èmpiris, didhasaraké nganggo dhata kang bisa diamati.[2]
  • Kaum behavioris nganggep menawa :
  1. Proses sinau manungsa padha karo proses sinau kèwan.[2]
  2. Proses sinau basa yaiku sabagian waé saka proses sinau saklumrahé.[2]
  3. Manungsa ora duwé potensi gawan kanggo sinau basa.[2]
  4. Pikiran anak yaiku tabula rasa (kertas kosong) kang arep diisi nganggo asosiasi S-R.[2]
  • Sinau kanggoné kaum behavior yaiku proses pembentukan hubungan asosiatif antara stimulus lan respon kang bola-bali saéngga mbentuk kebiasaan.[2]
  • Pangkondhisian disartani ganjaran kanggo panguatan asosiasi ing antara lelkon-lelakon liyané.[2]
  • Anak nguwasani basa saka niru utawa manut.[2]


Tokoh-Tokoh Aliran Behavioristik[sunting | sunting sumber]

Skinner[sunting | sunting sumber]

Skinner nyebutna yen manungsa kaya mesin.[4]. Tumindak manungsa kuwi teratur lan bisa diramalna responé karo stimulus kang teka saka njaba.[4] Skinner gawé rincian kang mbedakna loro macem respons, yaiku respondent response lan operant response.[4]

Ivan Parlov[sunting | sunting sumber]

Parlov nyinauni kepriyé asu kang dadi bahan percobaané dadi terkondisi kanggo ngetokaké iler (liur)tanpa diwènèhi pakanan.[5]

Jhon B. Watson[sunting | sunting sumber]

Watson ngungkapké menawa sinau yaiku prosès kedadéan refleks utawa respons sing mawa syarat léwat stimulus kang nggantèkaké.[6]

Edwin Guthrie[sunting | sunting sumber]

Miturut Guthrie, respons bisa nyebabaké stimuli kanggo respons sakterusé.[7] Lelaku manungsa yaiku dèrètan lelaku kang kaadheg saka unit-unit reaksi atawa respons saka stimulus sakdurungé.[7]

Thorndike[sunting | sunting sumber]

Teori Thorndike ing Amerika Serikat dikenal kanthi jeneng teori sinau Connectionism amarga sinau yaiku proses pambentukan koneksi antara stimulus lan respons.[8] Teori iki, uga sinebut Trial and Error dalam rangka milih respons kang tepat kanggo stimulus tertentu.[8]

Bandura[sunting | sunting sumber]

Miturut Bandura, sinau kuwi ora luwih saka sakadar owah-owahan lelaku.[9] Sinau yaiku pencapaian pengetahuan utawa kawruh lan lelaku kang didhasari saka kwruhané kasebut.[9]

Clark C. Hull[sunting | sunting sumber]

Pendapat Clark C. Hull arep padha karo pendapat ahli-ahli ing dhuwur. Ananging, Hull ngungkapna ana 2 bab kang penting ing jeroné proses sinau yaiku anané motif utawa motivation lan drive stimulus reduction.[10]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Rifa'i, Achmad. dan Catharina Tri Anni. 2009. Psikologi Pendidikan. UNNES Press : Semarang. Hal:106.
  2. ^ a b c d e f g h i j Sapani, Suardi. dkk. 1998. Teori Pembelajaran Bahasa. Departemen Pendidikan dan Kebudayaan : Jakarta. Hal : 13.
  3. ^ Djalali. 2009. Psikologi Pendidikan. Jakarta : Bumi Aksara. Hal : 78
  4. ^ a b c Rifa'i, Achmad. dan Catharina Tri Anni. 2009. Psikologi Pendidikan. UNNES Press : Semarang. Hal : 109
  5. ^ Rifa'i, Achmad. dan Catharina Tri Anni. 2009. Psikologi Pendidikan. UNNES Press : Semarang. Hal : 107
  6. ^ Djalali. 2009. Psikologi Pendidikan. Jakarta : Bumi Aksara. Hal : 86
  7. ^ a b Rifa'i, Achmad. dan Catharina Tri Anni. 2009. Psikologi Pendidikan. Semarang : UNNES Press. hal : 118
  8. ^ a b Djaali. 2006. Psikologi Pendidikan. Jakarta : Bumi Aksara. Hal : 92
  9. ^ a b Djaali. 2006. Psikologi Pendidikan. Jakarta : Bumi Aksara. Hal : 93
  10. ^ Djalali. 2009. Psikologi Pendidikan. Jakarta : Bumi Aksara. Hal : 91