Syu'aib

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
A map of Midian, the town where Shoaib was sent to prophesy
Shrine in Wadi Shoaib,Jordan

Syu'aib (Basa Arab: شعيب‎; Shuʕayb, Shuʕaib, Shuaib (sawetawis 1600 SM - 1500 SM)[1][2] inggih punika seorang nabi ingkang dipunutus datèng kaum Madyan lan Aikah miturut tradisi Islam. Piyambakipun dipunangkat dados nabi ing tahn 1550 SM. ananging dipunsèbatakèn katah ngantos 11 kali ing salèbèting Al-Qur'an lan piyambakipun wafat ing Madyan. Ing Kitab Keluaran Alkitab Ibrani utawi Alkitab Kristen kasèrat seorang tokoh ingkang dipunanggèp sami inggih punika : Rehuel utawi Yitro, imam ing Midian, ingkang dados mertua Musa, saksampunè maringi putrinipun, Zipora datèng Musa dados garwanipun. Zipora mbabar 2 putra kanggè Musa.[3] Seorang putra Rehuel, Hobab lajèng ndèrèk Musa kèsah ing tanah Kanaan. Saksampunè tiyang Israel mlébét ing tanah Kanaan, keturunanipun dipunparingi sébidang tanah lan manggèn ing tengah-tengah tiyang Israel.[4]

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Syu'aib secara harafiah artosipun "Ingkang nunjukaken Jalan Kebenaran". Amargi miturut kisah Islam, Syu'aib sampun nggadahi usaha kangge nujukaken jalan ingkang lurus dateng umatipun inggih punika penduduk Madyan lan Aykah.

Genealogi[sunting | sunting sumber]

Miturut Islam: Syuaib bin Mikil bin Yasjir bin Madyan bin Ibrahim utawi Abraham bin Azara utawi Terah bin Nahur utawi Nahor bin Suruj bin Ra'u bin Falij bin 'Abir bin Syalih bin Arfahsad utawi Arpakhsad bin Syam atau Sem bin Nuh.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Miturut Islam, Syu'aib inggih punika salah satunggaling saking 4 nabi bangsa Arab. Tiga nabi sanesipun inggih punika Hud, Shaleh, lan Muhammad. Piyambakipun nabi ingkang dipunjuluki juru pidato amargi kecakapan lan kefasihanipun ing berdakwah.

Piyambakipun dipunyakini menika cicit laki-laki Ibrahim. Piyambakipun dipunutus minangka nabi kangge kaum Madyan kangge mperingatkan mereka amargi kecurangan-kecurangan mereka. Ketika mereka mboten nyesali perbuatanipun, Allah nghancuraken kaum kasebut.

Syu'aib secara tradisional dipunanggep dados Yitro, lan dados bapak mertua Musa ing ajaran Samawi. Amargi Musa sampun nikahi putrinipun ingkang asmanipun Shafura utawi Zipora.

Kaum Madyan[sunting | sunting sumber]

Umat muslim nyakini menawi Syu'aib dipuntetapaken dening Allah kangge dados seorang nabi ingkang manggen ing wetan Gunung Sinai dateng kaum Madyan lan Aikah. Inggih punika kaum ingkang manggen ing pesisir Laut Merah ing tenggara Gunung Sinai. Masyarakat kasebut dipuntepang dados amargi perbuatan burukipun ingkang mboten jujur ing timbangan lan ukuran ugi dipuntepang dados kaum kafir ingkang mboten ngenal Tuhan. Menika nyembah berhala asmanipun Aikah, inggih punika sebidang tanah gurun ingkang dipuntumbuhi pepohonan.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.thetruthoflife.org/messengers_shuaib.htm
  2. ^ http://www.zainab.org/commonpages/ebooks/english/short/prophets.htm
  3. ^ Keluaran 2, utaminipun
  4. ^

Ndelengen Uga[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Syu%27aib&oldid=836499"