Syi'ah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Syi’ah (Basa Arab: شيعة, Basa Persia: شیعه) iku salah siji aliran utawa mazhab jroning Islam. Muslim Syi'ah nuruti Islam miturut sing diajaraké déning Nabi Muhammad lan Ahlul Bait-é. Syi'ah nulak kapemimpinan saka telung Khalifah Sunni pisanan kayadéné Sunni uga nulak Imam saka Imam Syi'ah. Wangun tunggal saka Syi'ah yaiku Shī`ī (Basa Arab: شيعي.) nunjuk marang pandhèrèk saka Ahlul Baitldan Imam Ali. Watara 90% umat Muslim sadonya arupa kaum Sunni, lan 10% nganut aliran Syi'ah.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Mesjid Imam Ali ing Najaf, Irak

Istilah Syi'ah asal saka tembung Basa Arab شيعة Syī`ah. Wangun tunggal saka tembung iki yaiku Syī`ī شيعي.

"Syi'ah" iku wangun cendhak saka kalimat mawa sajarah Syi`ah `Ali شيعة علي tegesé "pendhèrèk Ali", sing magepokan karo Q.S. Al-Bayyinah ayat khoirulbariyyah, wektu mudhuné ayat iku Nabi SAW paring sabda: "He, Ali sliramu lan pendhèrèkmu iku wong-wong sing beja" (ya Ali anta wa syi'atuka humulfaaizun)[1]

Miturut 'ètimologi' basa Arab, "syiah" iku maknané pambéla lan pandhèrèk. Kejaba iku, maknané uga samubarang sing ngumpul amarga sawijining perkara. [2]. Déné, manut tembung syariat duwé arti: wong-wong sing mratélakaké yèn Ali bin Abi Tholib iku luwih utama ing antarané para sahabat lan luwih wenang nyekel garising pamimpin kaum muslimin, semono uga para putra-wayahé.[3]. Ing sajarah, syiah ngalami sawetara owah-owahan kaya déné Sunni.

Ikhtisar[sunting | sunting sumber]

Muslim Syi'ah percaya yèn Kulawarga Muhammad iku punjering ngèlmu paling apik kanggo mangertèni Qur'an lan Islam, guru paling becik perkara Islam iku Nabi Muhammad lan sing pinercaya jaga tradisi Sunnah. Béda pangertèn karo Sunni, sing disebut Ahlul Bait iki dijupuk seka anak turuné Ali bin Abi Tholib lan Fatimah.

Sacara khusus, Muslim Syi'ah nduwé panemu yèn Ali bin Abi Tholib, yaiku sepupu lan mantu Muhammad lan bapak kulawarga Ahlul Bait, iku nerusaké kekhalifahan sawisé Nabi Muhammad. Muslim Syi'ah percaya yèn Ali jumeneng dadi khalifah iku dipilih langsung déning Nabi Muhammad, lan préntah Nabi iku artiné wahyu seka Allah.


Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Riwayat di Durul Mansur milik Jalaluddin As-Suyuti
  2. ^ Tahdzibul Lughah, 3/6, anggitan Azhari lan Tajul Arus, 5/405, anggitan Az Azbidi. Kajupuk seka kitab Firaq Mu'ashirah, 1/31, anggitan Dr. Ghalib bin 'Ali Al-Awajji
  3. ^ Al-Fishal Fil Milali Wal Ahwa Wan Nihal, 2/113, karya Ibnu Hazm

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Komunitas Syi'ah[sunting | sunting sumber]

Kalangan anti-Syi'ah[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Syi%27ah&oldid=867608"