Suruh walanda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Epipremnum aureum
Epipremnum aureum
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Angiosperms
(unranked): Monocots
ordo: Alismatales
kulawarga: Araceae
Subkulawarga: Monsteroideae
Suku: Monstereae
Genus: Epipremnum
Species: E. aureum
Jeneng binomial
Epipremnum aureum
(L.) Engl.
Sinonim
  • Epipremnum pinnatum cv. aureum Nicolson
  • Epipremnum angustilobum K.Krause
  • Epipremnum elegans Engl.
  • Epipremnum glaucicephalum Elmer
  • Epipremnum merrillii Engl.
  • Epipremnum mirable Schott
  • Epipremnum pinnatum f. eporforatum (Engl.) Engl.
  • Epipremnum pinnatum f. multisectum (Engl.) Engl.
  • Monstera pinnata (L.) Schott
  • Philodendron nechodomae Britton
  • Polypodium laciniatum Burm f.
  • Pothos aureus Linden & André
  • Pothos pinnatus L.
  • Rhaphidophora cunninghamii Schott
  • Rhaphidophora laciniata (Burm. f.) Merr.
  • Rhaphidophora lovellae F.M.Bailey
  • Rhaphidophora merrillii Engl.
  • Rhaphidophora pertusa var.vitiensis (Schott)Engl.
  • Rhaphidophora pinnata (L.) Schott
  • Rhaphidophora pinnata (Schott)
  • Rhaphidophora vitiensis Schott
  • Scindapsus aureus (Linden & André) Engl.
  • Scindapsus pinnatus Schott
Variegated cultivar of E. aureum

Suruh walanda yaiku tanduran semi epifit kang biasa ditandur uwong kanggo ngiasi pekarangan utawa jroning ruangan. Tanduran saka suku Araceae iki gampang dikenali saka wena godhonge kang belang werna kuning cerah nganti kuning pucet, mrambat ing pang wit kanthui godhong gedhe saengga nutup pang wit kag dirambati. nalika ditandur jroning pot, ukuran godhonge luwih cilik. suruh walanda dikenal duwe jeneng elmiah kang beda-beda saengga angel diidentifikasi amarga akeh jinis liya kang padha. saiki dileboake jroning marga Epipremnum, sakdurunge dikenal kalebu ing marga Scindapsus (S. aureus) lan uga wis tau digolongake jroning marga Raphidophora (dadi R. pinnata).

Khasiat[sunting | sunting sumber]

Tanduran kang kalebu jroning subkingdom Tracheobionta lan Kingdom Plantae (tanduran) iki bisa kanthi efektif nyerap formaldehida lan benzena. jroning wayah sedina, suruh walanda bisa nyerap 54% saka total benzena 0.156 ppm. kanggo formaldehida, saka 18 ppm diilangake watara 67%. sakliyane iku karbonmonoksida kang gedhene 113 ppm bisa diilangake nganti 75%. (ppm = parts per million). Formaldelhida yaiku senyawa kimia kang kabentuk saka bakaran zat kang ngandhut karbon lan kandhut jroning kebul kobongan alas, knalpot motor, lan kebul tembakau. nalika Benzena yaiku sawijining senyawa kimia kang dadi salah sawijining kompnen jroning minyak bumi lan dadi salah sawijining bahan petrokimia kang paling dhasar lan pelarut kang penting jroning donya industri.[1]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suruh_walanda&oldid=836581"