Supernova

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kanggo seri novel kanthi jeneng sing padha, pirsani Supernova (novel).
Supernova 1987A sing dumadi ing Mega Magellan Gedhé. Tetenger panah ing bagéyan tengen nedahaké lintang sadurungé njeblug

Supernova yaiku jeblugan saka sawijining lintang ing galaksi sing mancaraké ènèrgi sing gedhé banget. Prastawa supernova iki nengeri akiré riwayat sawijining lintang. Lintang sing ngalami supernova bakal katon sumunar banget lan malah sumunaré bisa nganti ping atusan yuta cahya lintang mau saudurngé.

Ènèrgi sing dipancaraké déning supernova gedhé banget. Malah pancaran ènèrgi sing dipancaraké nalika supernova dumadi jroning sapérangan detik waé bisa madhani pancaran ènèrgi sawijining lintang jroning kurun wektu yutanan nganti miliaran taun. Pancaran ènèrgi supernova bisa diétung adhedhasar sifat-sifat pancaran radhiasiné.

Supernova biasa dumadi amarga entèké umur sawijining lintang. Nalika bahan-bahan nuklir ing inti lintang wis entèk, ora bakal bisa dumadi réaksi fusi nuklir sing arupa panyokong urip sawijining lintang. Lan yèn wis ora bisa fusi nuklir iki ora bisa dilakoni, mula lintang bakal mati lan nglakoni supernova.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Supernova ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Supernova&oldid=819613"