Sunan Bonang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Sunan Bonang utawa kasebut Raden Makdum Ibrahim (Ampèl Denta, Surabaya 1465-Tuban 1525) yakuwi putrané Sunan Ampèl saka garwa kang jenengé Dwi Candrawati.[1] [2].Sunan Boanang (Maulana Ibrahim) yaiku sepupuné saka Sunan Kalijaga kang dikenal karan sebutan pencipta gendhing kang kapisan[1]. Sakdurungé ana ing babagan dakwah, Sunan Bonang asring nuntut èlmu (sinau) ana ing Pasai, banjur sakbanjuré saka Pasai [2].Sunan Bonang ngadegaké pondok pesantren ana ing tlatah Tuban[1] [2].Santri kang sinau ing pesantren Maulana Makdum Ibrahim (Sunan Bonang), asalésaka tlatah ing Nusantara [3]. Ing ngelakoni sakjroning dakwahé Maulana Makhdum Ibramim (Sunan Bonang) nduweni ciri, yaikukaro cara ngerubah jeneng-jeneng Dèwa karo jeneng-jeneng malaikat kang dikenali ing sakjroning ajaram Islam [3].Sakjroning ana pesantrèn bisa ngupaya bisa pengatutaké ajarang ing agama Hindu lan Budha kang dikenal wis dianut sakdurungé [1] [4].

Sejarah Budaya[sunting | sunting sumber]

Maulana Makhdum Ibrahim (Sunan Bonang) mentingake tradisi utawa adat kang ana ing tlatah sakubenge kang dipanggoni lan budaya masyarakat kang bisa nyengkuyung ajaran para nabi.[4].Ing mangsa kuwi, masyarakat jawa ndhuweni kasenengan ing seni tradisional kayata[5]:

Ing sakubenge masyarakat Jawa kang ndhuweni kasenengan ing seni pewayangan kang ceritané kang dijupuk saka ajaran Hindhu lan Budha.Kahanan kaya mengkana, ing Maulana Makhdum Ibraim (Sunan Bonan)mumpangatake seni wayang, kethoprak, lan wang wong kanggo nyampekake dakwah[4]. Dalam Serat Darmo Gandhul, Sunan Bonang disebut Sayyid Kramat merupakan seorang Arab keturunan Nabi Muhammad[4].

Karya Sastra[sunting | sunting sumber]

Sunan Bonang akeh ngubah sastra kang bentuké suluk utawa tembang tamsil. Antarané yaiku Suluk Wijil kang didasari saka kitab Al Shidiq karya Abu Sa'id Al Khayr. Sunan Bonang uga ngubah tembang Tamba Ati ( artiné penyembuh jiwa) kang asring ditembangake wong ing jaman saiki[1] [4]. . Kanthi akeh karya sastra ing basa Jawa kang biyen diasilake Sunan Bonang lan kanggo ilmuwan Wilandi kayata Schrieke kang disebut Het Boek van Bonang utawa buku (Sunan) Bonang[1]. Nanging kanggo G.W.J. Drewes, ilmuwan saka pakar Wilandi liy, dianggaané,nyebutake ora karya Sunan Bonang, lan dianggep karya wong liya[1].

Silsilah[sunting | sunting sumber]

Ing sakjroning Serat Darmo Gandhul, Sunan Bonang kasebut Sayyid Kramat yaiku wong Arab katurunan Nabi Muhammad [5] Silsilah kang ngubungaké Sunan Bonang lan Nabi Muhammad:[rujukan?]

Sunan Bonang (Makdum Ibrahim) bin
Sunan Ampel (Raden Rahmat) Sayyid Ahmad Rahmatillah bin
Maulana Malik Ibrahim bin
Syekh Jumadil Qubro (Jamaluddin Akbar Khan) bin
Ahmad Jalaludin Khan bin
Abdullah Khan bin
Abdul Malik Al-Muhajir (saka Nasrabad,India) bin
Alawi Ammil Faqih (saka Hadramaut) bin
Muhammad Sohib Mirbath (saka Hadramaut) bin
Ali Kholi' Qosam bin
Alawi Ats-Tsani bin
Muhammad Sohibus Saumi'ah bin
Alawi Awwal bin
Ubaidullah bin
Ahmad al-Muhajir bin
Isa Ar-Rumi bin
Muhammad An-Naqib bin
Ali Uradhi bin
Ja'afar As-Sodiq bin
Muhammad Al Baqir bin
Ali Zainal 'Abidin bin
Hussain bin
Ali bin Abi Thalib (saka Fatimah az-Zahra binti Muhammad).

Daptar Riwayat Sunan Wali sanga[sunting | sunting sumber]

Nomer Jeneng Sunan Jeneng Liya Tahun Lahir Tlatah Panjebaran Ajaran Islam Tahun Panjebaran Ajaran Islam Putra Seda (Wafat)lan disarekake
1 Sunan Gresik Maulana Malik Ibrahim Jawa Wétan w. 1419 M/882 H' Senin 12 Rabi'ul Awwal 822 Hijriah.'
2 Sunan Ampel Raden Rahmad 1401 ing Champa Jawa Wetan/Ampel, Surabaya 1443 Ibrahim Asmarakandi/Maulana Malik Ibrahim 1481 ing Demak lan disareake ing kulon Masjid Ampèl, Surabaya
3 Sunan Bonang Raden Maulana Makhdum Ibrahim 1465 Ampèl Denta, Surabaya 1465-Tuban 1525 Sunan Ampèl lan Nyai Ageng Manila 1525 M disareake ing kuta Tuban (Jawa Lor)
4 Sunan Kalijaga Raden Mas Syahid 1450 Tuban akhir ing abad 14 - Demak ing katengahan abad ke-15 Raden Sahur Tumenggung Wilatikna (bupati Tuban )ibué Dewi Nawang Rum ing katengahan abad 15 ing desa Kadilangu, Demak, Jawa Tengah
5 Sunan Giri Raden Paku (Raden Ainul Yakin) Blambangan Katengahan abad 15 awal abad 16 Syekh Maulana Ishak (muridé Sunan Ampel) Awal abad 16, dipasareake ana ing Bukit Giri Gresik
6 Sunan Drajat Sedayu Raden Kosim Syarifuddin
7 Sunan Kudus Raden Ja'far
8 Sunan Muria Raden Said (Raden Prawoto)
9 Sunan Gunung Jati Syarif Hidayatullah

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)Bolland, BJ .1985.Pergumulan Islam di Indonesia .Jakarta:Grafiti Press.(kaca 123)
  2. ^ a b c (id)A.Aziz Salim Basyarahil .2005.Hikmah dalam Humor Kisah dan Pepatah, Gema Insani, Cet.VII,.Jakarta.(kaca 64)
  3. ^ a b .(id) A.Jamil, dkk, Sejarah Kebudayaan Islam, CV. Toha Putra.Semarang.hal 27.1998.
  4. ^ a b c d e (id) Syekh Hasanuddin: Pendiri Pesantrèn Pertama di Jawa Barat Republika Online: Jumat, 28 April 2006.
  5. ^ a b G.W.J. Drewes, 1969, The admonitions of Seh Bari : a 16th century Javanese Muslim text attributed to the Saint of Bonang, The Hague: Martinus Nijhoff.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sunan_Bonang&oldid=862447"