Sun Yat Sen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sun Yat-sen
孫文 / 孫中山 / 孫逸仙
Sun Yat Sen

Mangsa jabatan
1 Januari 1912 – 1 April 1912
Pengganti Yuan Shikai (présidhèn pisanan)

Lair 12 November 1866
Xiangshan, Guangdong, Cina
Tilar donya 12 Maret 1925 (umur 58)
Beijing, Cina
Kabangsan Republik Cina
Partai pulitik Kuomintang (KMT)
Pasangan Lu Muzhen (1885-1915)
Soong Ching-ling (1915-1925)
Almamater Hong Kong College of Medicine for Chinese
Pegawéyan Dokter, Pulitikus, Révolusionèr, Panulis
Agama Kristen[1]

Sun Yat-Sen (Hanzi: 孫逸仙, Pinyin: Sūn Yì-xian, lair 12 November 1866 – tilar donya 12 Maret 1925 kanthi umur58 taun) iku salah siji pamimpin kang dadi punjeré révolusi Républik Rakyat Cina lan diakoni kanthi wiyar minangka Bapak Negara Cina Modhèrn, ing Cina dharatan uga ing Taiwan.[2]

Nalika iku, Républik Rakyat Cina dipréntah déning raja kang maréntah kaya déwa. Sun Yat-Sen percaya yèn Cina perlu ditata kanthi cara anyar kanthi révolusi. Nalika taun 1895, dhèwèké mbrontak ing Kanton, nanging isa dikalahaké. Yèn diétung dhèwèké nglakoni ping sewelas révolusi marang Wangsa Qing lan akiré isa ngalahaké kakaisaran, lan kaisar mènèhaké jabatané. Banjur Cina malih dadi Républik Cina nalika taun 1911 kang didegaké déning Sun Yat-Sen. Dhèwèké iku sing ngedegaké parté kang paling tuwa ing sajarah modhèrn Cina, Kuomintang (KMT). Dhèwèké dadi présidhèn nalika taun 1912, lan nalika taun 1923-1925.

Nalika taun 1925, Sun Yat-Sen mati ing Cina. Telung taun sabubaré iku, Chiang Kai-shek, Salah siji saka pandhukungé kapilih dadi présidhèn.

Kanggo mèngeti jasané Sun Yat-Sen, didegaké bangunan kang arané Balai Pèngetan Dr. Sun Yat-sen (Hanzi: 國父紀念館, basa Inggris: National Dr. Sun Yat-sen Memorial Hall) kang isiné kanggo punjeré kabudayan lan kasenian.

Sun Yat-sen.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Soong, (1997) p. 151-178
  2. ^ www.notablebiographies.com

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sing mengku  sadurungé:
-
Presiden Republik China
1 Januari 19121 April 1912
Diganti déning:
Yuan Shi-kai
Sing mengku  sadurungé:
-
Ketua Partai Kuomintang
18941925
Diganti déning:
Chiang Kai-shek
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sun_Yat_Sen&oldid=832843"