Suku Xibe

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Xibe
(Sibe, Sibo, Xibo)
Lansdell-1885-p211-Sibo-military-colonists.jpg
"Sibo military colonists", picture drawn by Henry Lansdell during his visit to today's Qapqal Xibe County in 1882
Gunggung populasi

172,900

Kawasan kanthi gunggung pedunung sing signifikan
Flag of the People's Republic of China China  (Xinjiang · Liaoning · Jilin)
Basa
Xibe
Agama
Buddhism, Polytheism and Shamanism[1]
Kelompok etnis paling cedhak
Manchu, Xianbei

Suku Xibe utawa Suku Sibo iku salah siji sujuku saka pitung suku minoritas ing Republik Rakyat Cina.[2] Suku iki nduweni buyut kang padha kayata Suku Manchu, Suku Mongol, Suku Daur, Suku Hezhen, Suku Oroqen, Suku Ewenki. Kapitu suku iki kagolong kelompok Manchu Tungusic.[2]

Suku Xibe manggon ing Lor Wetan Cina, yaiku ana ing Liao Ning lan Jilin lan ing panggon otonomi Uygur Xinjiang, ing ILI. Nalika sensus taun 2000, suku xibes cacahe ana 188,000.[2] Ing Propinsi Liao Ning, kurang luwih ana 50.000 wong suku Xibe kang urip ing Orion Xibe.[2] Umume suku iki ana ing kutha Yinning, Xinjiang.[2] Paling akeh ana ing Chabucha’er Xibe Otonomi County, kira-kira 30,000.[2] Basa Xibe sing di nduweni Tungusic cabang suku Manchu saka Keluarga Basa Altai. Saka legendha na carita yen suku Xibe nduweni script nanging ilang nalika ana Dinasti Qing (1644-1911) . Basa Han lan basa Manchu luwih akeh digunakake dening suku Xibe.[2]

Suku Xibe ing Xinjiang nduweni kaparcayan poltyheism sadurunge Cina merdheka ing taun 1949. Saliyane dewa-dewa naga, lemah, suku Xibes uga nyembah dewa kang jaga mah lan kewan.[2] Saliyane iku wong suku Xibe prcaya marang Shamanisme lan Buddhisme. Suku Xibes iku kagolong suku kang nyembah leluhur, ana sesajene kayata iwak, melon, ing saben wuln Juli.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Xibe&oldid=869189"