Suku Ainu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suku Ainu
AinuGroup.JPG
Populasi total
Pada tahun 2004:
  • 50.000 jiwa memiliki lebih dari 50% keturunan Ainu
  • 150.000 penduduk Jepang memiliki sedikit keturunan Ainu
    • (beberapa memperkirakan bahwa jumlah orang Jepang yang memiliki beberapa kadar darah Ainu bisa mencapai 1.000.000; namun jumlah yang benar tidak diketahui secara persis)
  • Era Pra-Jepang: ~50.000, hampir semuanya Ainu totok.
Pedunung wigati ing
Jepang
Rusia.
Basa

bahasa Jepang, bahasa Ainu dan bahasa Rusia.

Agama

animisme.

Suku bangsa cedhak dhéwé

Sejumlah genetisis memperkirakan bahwa orang Ainu memiliki ciri-ciri khas tapi paling dekat dengan populasi lain di Jepang dan di Asia Timur, dengan orang Nivkh[1] :

Museum dan pusat promosi suku Ainu di Sapporo

Suku Ainu (アイヌ?) IPA: [ʔáinu] (kasebut uga Ezo ing jerone teks-teks sejarah) yaiku sawijining kelompok etnis pribumi ing Hokkaidō, Kepulauan Kuril, lan sebagian gedhe Sakhalin. Ana luwih saka 150.000 wong Ainu saiki; nanging jumlahe sing pas ora dingerteni amerga akeh wong Ainu sing ora ngetoke asal-usule merga masalah etnis ing Jepang. Ora jarang wong Ainu sing isih urip uga ora nyadari garis keturunane, amerga wong tua lan mbah-mbah sira ora ndudohi kanggo ngelindungi anak-anake teka masalah sosial.

Etnonim mereka sing paling dikenal asale saka tembung aynu, sing artine "manungsa" (dibedaake kalian kamuy, makhluk ilahi) ing dialek Hokkaidō saka basa Ainu; Emishi, Ezo utawa Yezo (蝦夷) yaiku istilah-istilah basa Jepang, sing diyakini asale saka bentuk leluhur kata Ainu Sakhalin modern enciw utawa enju, sing uga nduweni arti "manusa". Istilah Utari (ウタリ?) (artine "kamerad" ing basa Ainu) kini luwih disenengi denig pira-pira anggota kelompok minoritas iki.

Suku Ainu suwe dipaksa dening pemerintah Jepang kanggo asimiliasi karo wong Jepang (suku Yamato). Pemerintah ngesahke undang-undang ing taun 1899 sing nyataake yen suku Ainu yaiku "bekas pribumi" (disebut "bekas" amerga suku Ainu dimaksud akan berasimilasi). Ing 6 Juni 2008 parlemen Jepang ngesahke resolusi sing ngakui yen suku Ainu yaiku "suku pribumi sing nduweni basa, kepercayaan, lan kebudayaan sing berbeda" sekaligus mbatalake undang-undang taun 1899 kasebut.

Asal-usul[sunting | sunting sumber]

Asal-usul suku Ainu durung sepenuhe dimangerti. Mereka sering dianggep Jōmon-jin, penduduk asli Jepang saka periode Jōmon. Penelitian DNA mutakhir mbuktiake yen mereka kui keturunan suku Jomon kuno ing Jepang.[2] "Suku Ainu sing tinggal ing tempat iki satus ewu taun sedurunge Anak-anak Matahari teka" dikisahke ing salah sawijine Yukar Upopo (legenda Ainu).[3]

Budaya Ainu ana ing sekitar 1200 M[4] lan penelitian mutakhir nduweni pendapat yen hal iki saka penggabungan budaya Okhotsk lan Satsumon.[5] Ekonomi diasilke saka pertanian lan berburu,luru iwak lan ngumpulake.[6]

Wong lanang Ainu umume nduweni rambut kentel. Akeh peneliti awal nduga yen kui keturunan Kaukasus, meski uji DNA mutakhir ora manemuke garis keturunan Kaukasus. Uji genetik suku Ainu mbuktiake yen mereka kagolong utama grup haplo-Y D.[7]

Siji-sijine tempat ing njaba Jepang grup haplo-Y D lazim ditemuke yaiku ing Tibet lan Kepulauan Andaman ing Samudra Hindia.[8] Ing sawijine studi dening Tajima et al. (2004), 2 saking 16 sampel (utawa 12,5%) Ainu lanang ditemuke kagolong ing grup haplo C3, yaiku grup haplo kalian kromosom Y sing paling umum diantarane penduduk-penduduk pribumi ing Rusia Wetan Adoh lan Mongolia;[7] Hammer et al. (2006) menguji papat sampel maneh saka Ainu lanang lan nemuake yen salah sijine kagolong ing njero grup haplo C3.[9]

pira-pira penelitian berspekulasi yen sing gawa grup haplo C3 sing minoritas ing antarane suku Ainu iki mungkin ndudohake siji sifat teka pengaruh genetik siji arah saka suku Nivkh, sing karone suku Ainu wis sue nduweni interaksi budaya.[7] Meturut Tanaka et al. (2004), garis mtDNA mereka umume saka grup haplo Y (21,6%) lan grup haplo M7a (15,7%).[10] Evaluasi maneh ing akhir-akhir iki tentang ciri-ciri balung tengkorak mereka ndudohake yen suku Ainu lewih mirip kalian suku Okhotsk tinimbang suku Jōmon.[11] Hal iki pas kalian rujukan ing budaya Ainu seng dadi gabungan saka budaya Okhotsk lan Satsumon sing dirujuk ing duwur mau.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Atsushi Tajima, Masanori Hayami, Katsushi Tokunaga, Takeo Juji, Masafumi Matsuo, Sangkot Marzuki, Keiichi Omoto dan Satoshi Horai, "Genetic origins of the Ainu inferred from combined DNA analyses of maternal and paternal lineages", Journal of Human Genetics (2004) 49, halaman 187–193
  2. ^ Ainu: Spirit of a Northern People
  3. ^ Sjöberg, Katarina V. (1993). The Return of the Ainu: Cultural Mobilization and the Practice of Ethnicity in Japan. Studies in Anthropology and History. 9. Chur: Harwood Academic Publ.. ISBN 3718654016.
  4. ^ "The Boone Collection - Image Gallery: Ainu Artifacts". http://www.fieldmuseum.org/research_collections/anthropology/anthro_sites/boone/ainu/ainu_map/ainu_map6.html. Retrieved 2008-05-08.
  5. ^ Sato, Takehiro; et al. (2007). "Origins and genetic features of the Okhotsk people, revealed by ancient mitochondrial DNA analysis". Journal of Human Genetics 52 (7): 618–627. doi:10.1007/s10038-007-0164-z.
  6. ^ "NOVA Online – Island of the Spirits – Origins of the Ainu". http://www.pbs.org/wgbh/nova/hokkaido/ainu.html. Retrieved 2008-05-08.
  7. ^ a b c Tajima, Atsushi; et al. (2004). "Genetic origins of the Ainu inferred from combined DNA analyses of maternal and paternal lineages". Journal of Human Genetics 49 (4): 187–193. doi:10.1007/s10038-004-0131-x.
  8. ^ http://www.scs.uiuc.edu/~mcdonald/WorldHaplogroupsMaps.pdf
  9. ^ Hammer, Michael F.; et al. (2006). "Dual origins of the Japanese: common ground for hunter-gatherer and farmer Y chromosomes". Journal of Human Genetics 51 (1): 47–58. doi:10.1007/s10038-005-0322-0.
  10. ^ Tanaka, Masashi; et al. (2004). "Mitochondrial Genome Variation in Eastern Asia and the Peopling of Japan". Genome Research 14: 1832–1850. doi:10.1101/gr.2286304.
  11. ^ Shigematsu, Masahito; et al. (2004). "Morphological affinities between Jomon and Ainu: reassessment based on nonmetric cranial traits". Anthropological Science 112 (2): 161–172. doi:10.1537/ase.00092.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Ainu&oldid=835607"