Suksèsi (Biologi)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suksèsi Sékundhèr

Suksèsi iku prosès owahé ékosistem ing wektu tartamtu mara arah lingkungan kang luwih temata lan stabil.[1] Prosès suksèsi bakal rampung yèn lingkungan iku wis stabil kahanané utawa wis klimaks.[1] Ékosistem kang klimaks iku ékosistem kang wis duwé homeostatis, saéngga bisa njagani kestabilan internalé.[1]

Suksèsi dhéwé dibagi loro jinisé yaiku:

  • Suksèsi Primèr bakal kedadéyan yèn komunitas awal iku kaganggu lan ngakibataké ilangé komunitas awal mau saéngga bakal dadi substrat lan habitat anyar.[1]
  • Suksèsi Sékundhèr bakal kedadéyan yèn ékosistem alami olèh gangguan (alami utawa merga manungsa) lan gangguan iku mau ora ngrusak total papan tuwuhé organisme kang ana saéngga ing ékosistem mau substrat lan kauripan sedurungé isih ana.[1]

Bédané suksèsi primèr lan sékundhèr mau yaiku ana ing kahanan habitat ing awal prosès suksèsi kedadéyan.[1] Faktor-faktor kang mangaruhi prosès suksèsi ing antarané yaiku:[2]

  • ambané habitat asal kang rusak[2]
  • jinisé tanduran ing sakupengé ékosistem kang kaganggu[2]
  • cepeté mencaré wiji utawa winih ing ékosistem mau [2]
  • iklim, utamané arah lan cepeté angin kang nggawa wiji, spora lan winih liya uga curah udan kang mangaruhi prosès perkecambahan[2]
  • jinisé substrat anyar kang kedadéyan[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)(Suwarno(2009)."Panduan Pembelajaran Biologi X SMA & MA) (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.170)
  2. ^ a b c d e f (id)(Suwarno(2009)."Panduan Pembelajaran Biologi X SMA & MA) (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.171)

,

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suksèsi_(Biologi)&oldid=831870"