Sujud

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Sujud inggih punika salah setunggilipun gerakan manembah dhumateng Pangèran ingkang Maha Kuwaos, utaminipun wonten ing salebeting ngibadah shalat (wangun ibadah kagem panganut Islam). Sujud kagungan kathah sanget makna lan hakékat.

Wonten pitu anggota awak ingkang kedah dipuntempelaken dhateng bumi nalika sujud, inggih punika:

  • bathuk (lan dipunsunnahaken kanthi nempelaken irung)
  • tapak tangan kalih
  • dhengkul kalih-kalihipun
  • driji suku

Sujud punika wigati sanget ing salebeting shalat. Tiyang ingkang mboten leres sujudipun, mboten bakal sah shalatipun.

Syarat lan rukun sujud[sunting | sunting sumber]

Nalika badhé ngayahi ibadah sujud dhumateng Gusti Allah, sarat-sarat lan rukun-rukun sujud punika kedah dipunugemi lan dipunayahi supados katampi déning Gusti Allah.

Sarat-sarat sujud inggih punika:

  • Suci saking hadas alit lan hadas ageng
  • Suci saking najis
  • Sujud kanthi madhep kiblat
  • Nutup aurat

Rukun-rukaun sujud inggih punika:

  • Niat sujud
  • Takbir( kanthi maos Allahu Akbar)
  • Sujud (sepindhah, kajawi sujud wonten ing shalat fardhu lan sujud sahwi)
  • Wungu saking sujud
  • Salam
  • Tartib

Jinis sujud[sunting | sunting sumber]

  • Sujud shalat fardhu (Subuh, Duhur, Asar, Magrib saha Isya)
  • Sujud Sahwi, minangka sujud ingkang dipun laksanakaken manawi wonten salah satunggilipun rukun shalat ingkang kantun.
  • Sujud Tilawah, inggih punika sujud ingkang dipunlaksanakaken nalika maos utawi mireng ayat-ayat Al-Qur'an ingkang kalebet kempalan ayat-ayat sajadah.
  • Sujud syukur, inggih punika sujud ingkang dipunlaksanakaken kanggé ngaturaken rasa bingah lan syukur dhumateng kanugrahan saking Gusti Allah ingkang Maha Kuwaos.

Mangga pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sujud&oldid=814261"