Sudetenland

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tlatah Sudeten (bagéan werna kuning)

Sudetenland utawa Tlatah Sudetia (basa Jerman: Sudetenland, basa Ceko: Sudety utawa pohraniční území, basa Polandia Kraj Sudetów) iku dhaérah sing saiki ana ing Cékia.

Dhaérah iki arupa papan dunungé wong Jerman Sudeten (Sudetendeutsch) sing wis dibubaraké Kakaisaran Austria-Hongaria nalika taun 1918 ana ing negara Cekoslovakia. Saka antara taun 1918 - 1939, dhaérah iki duwé pedunung ètnik Jerman gunggungé 3,5 yuta jiwa. Nalika taun 1939 dhaérah iki dicaplok déning Adolf Hitler lan diintegrasikaké menyang negara Jerman. Selang sapérangan wektu sabanjuré, sawisé Konferènsi München, Bohemia lan Moravia lan tegesé kabèh dhaérah Républik Ceko saiki dicaplok Jerman manèh.

Sawisé Perang Donya II dumadi pangusiran massal lan, ing taraf tinentu, pambantéan marang wong-wong Jerman ing wilayah iki, minangka aksi balas dendam saka wong-wong Ceko, senajan akèh ing antarané duwé getih campuran. Warga Jerman iki saiki kasebar ing kabèh bagéan Jerman modhèrn.

Sapérangan kutha ing Sudetenland[sunting | sunting sumber]

Jeneng ing sisih kiwa iku jeneng Jerman lan ing sisih tengen iku jeneng Ceko:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sudetenland&oldid=869584"