Subagio Sastrowardoyo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Subagio Sastrowardoyo

Subagio Sastrowardoyo (Madiun, 1 Februari 192418 Juli 1995) kuwi penyair, panulis crita cekak lan esei, sarta kritikus sastra Indonesia. Pendhidhikan HIS ing Bandung lan Jakarta, HBS, SMP, lan SMA ing Yogyakarta, Fakultas Sastra UGM rampung taun 1958, Universitas Yale taun 1961-1966. Naté mengku jabatan Ketua Jurusan Bahasa Indonesia Kursus B-I ing Yogyakarta (1954-1958), dosèn Kasustran Indonesia ing Fakultas Sastra lan Kabudayan UGM (1658-1961), dosèn UNPAD, dosèn SESKOAD kaloroné ing Bandung, dosèn basa lan Kasusastran Indonesia ing Universitas Flinders, Adelaide, lan pungkasan ngasta ing Penerbit Balai Pustaka.

Watara taun 1950-an, Subagio luwih pinunjul minangka pangarang cepita cekak tinimbang minangka penyair. Cerka-é kang mawa judhul Kejantanan di Sumbing naté nampa bebungah minangka crita cekak paling apik. Puisi-puisiné dianggep duwé bobot filosofis kang dhuwur lan jero. Renungan filosofis iku ora bisa ditafsiraké sacara harfiah. Perumpamaan-perumpamaan lan lambang kang dipigunakaké kuduné ditafsiraké sacara diwasa lan mateng. Jroning cerkak lan sajak-sajak-é, akèh nggambaraké manusia yang gampang dirangsang nafsunya. Manusia-manusia Subagio adalah manungsa-manungsa kang jroning nyoba ngugemi kawajiban kagoda déning sifat-sifat kedagingané. Pak Bagio uga terjun jroning donya kritik lan telaah sastra. Esei-eseiné akèh kang nyoba nyilemi latar persoalan manungsa Indonesia saiki sacara jujur lan landhep.

Sajak-é kang mawa judhul Dan Kematian Makin Akrab menangaké Hadiah Horison kanggo sajak-sajak kang diamot taun 1966-1967, lan taun 1970 nampa Anugerah Seni saka Pamaréntah RI kanggo kumpulan sajak-é Daerah Perbatasan (1970). Ing taun 1991, Subagio Sastrowardoyo nampa bebungah SEA Write Award saka Thailand.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

  • Simphoni (kumpulan sajak, 1957)
  • Kejantanan di Sumbing (Kumpulan Cerpen, 1965)
  • Bakat Alam dan Intelektualisme (kumpulan esei, 1972)
  • Keroncong Motinggo (Kumpulan sajak, 1975)
  • Sosok Pribadi dalam Sajak (kumpulan esei, 1980)
  • Sastra Belanda dan Kita (telaah sastra, 1980)
  • Hari dan Hara (Kumpulan Sajak, 1982).


Delengen uga[sunting | sunting sumber]