Stupa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Stupa ing candhi Borobudur

Stupa yaiku wangunan saka watu kang bentuke kaya genta, kang biyasane dadi wangunan sucine kanggo agama Budha[1] stupa biasane ditemokake ing candi Budha kayata chandi Borobudur, Candi Mendhut, lan candi Pawon. Ing jaman biyene stupa iku kanggo nyimpen barang-barange sang budha.Ing Agama budha, stupa dadi panggonan kanggo nyimpen awune sang Budha.Ing candi sing ana ing tanah Jawa iki stupa digawe matingkat-tingkat amarga dadi lambang filsafat Dasabodhisatyabhumi. Dr. Casparis ing thesise nyebutake yen wangunan sungsun iku minangka kuburane raja-raja Dinasti Syailendra [1] .

ing india kuno, wangunan stupa minangka panggonan kanggo nyimpen awu jenasahe para bangsawan utawa tokoh terkenal. Ing samajuning jaman stupa dadi lambang buhdisme. Ing jamane raja Ashoka diwangun stupa-stupa kanggo nengeri yen agama buhda dadi agama utama ing India[1].

Bagean[sunting | sunting sumber]

Bagiyane stupa ana telu, taiku andah, yangthra, lan cakra. pambagiyan iki ora beda kaya dene candi. wangunan stupa ing Indonesia nduweni kekhasan dewe dibandingake kang ana ing India lan asia wetan. ing panggonan liya biyasane ditemokake stupa kang madheg dhewe, yen ing indonesia stupa iku mesti dadi bagiane saka candi [1].

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d [1]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Stupa&oldid=882240"