Fragaria

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Stroberi)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Stroberi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Rosales
kulawarga: Rosaceae
Subkulawarga: Rosoideae
Suku: Potentilleae
Subsuku: Fragariinae[1]
Genus: Fragaria
L.
Spesies

20+ spesies; pirsani tèks

Fragaria (pocapan jroning Basa Inggris /frəˈɡeɪriə/)[2] iku sawijining genus tetanduran ngembang jroning keluwarga mawar, Rosaceae, sing ditepungi sacara umum kanthi jeneng stroberi amarga wohé sing bisa dikonsumsi. Ana luwih saka 20 spesies stroberi lan akèh hibrida sarta kultivaré. Spesies sing paling umum ditandur kanggo didol yaiku saka asil panyilangan Fragaria × ananassa utawa ditepungi minangka strobèri kebon. Stroberi arupa woh komersil sing wigati banget, sing ditangkaraké ing manéka wilahan donya.

Woh stroberi wernané ijo rada putih nalika tuwuh, lan akèh-akèhé malih dadi abang nalika mateng. Jenengé asalé saka basa Inggris kuna streawberige sing arupa gabungan saka streaw utawa "straw" lan berige utawa "berry". Alesan pamènèhan jeneng iki isih ora cetha. Sapérangan spesies Lepidoptera njupuk sumber panganané saka tetanduran stroberi, mula spesies iki dadi ama utama tanduran stroberi.

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Ana luwih saka 20 spesies Fragaria ing saindhenging donya. Kunci panglompokan spesies stroberi iki yaiku adhedhasar cacahing kromosomé. Ana pitung jinis kromosom utama sing ana ing kabèh spesies. Sapérangan spesies iku diploid yaiku duwé rong pasang saka pitung kromosom ndadèkaké gunggungé 14 kromosom. Sing liyané arupa tetraploid yaiku duwé patang pasang saka pitung kromosom ndadèkaké gunggungé 28 kromosom, hexaploid (6 pasang), oktoploid (8 pasang) utawa dekaploid (10 pasang).

Spesies diploid
Spesies tetraploid
Spesies hexaploid
Spesies oktoploid lan variané
Spesies dekaploid lan variané
  • Fragaria × Potentilla
  • Fragaria × vescana

Sapérangan spesies anyar wis ditepungaké sing arupa subspesies saka spesies-spesies ing dhuwur.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fragaria&oldid=821968"