Spyware

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
spyware

Spyware yaiku program kang kainstal ing sajroning sistem komputer, lan bisa ngumpilaké pira-pira informasi kang diduwèni user banjur ngirimaké informasi kasebut marang lokasi katentu. Kabèh mau dilakokaké tanpa dingertèni panganggo utawa user. Ing internèt biyasané kasebut spybot utawa tracking-software.[1] Béda karo virus utawa worm kang ngrusak kinerja salah sijiné aplikasi, spyware justru ngawasi aktivitas komputer lan ngrimaké marang pihak kaping telu.[2] Virus biyasané digawé mung kanggo iseng utawa mbuktèkaké kapinteran salah sijiné wong.[2] Ananging yèn spyware sengaja digawé kanggo kapentingan komersil utawa kriminal.[2] Sakliyané iku spyware ora ngréplikasi dhèwèké dhéwé kayadéné virus.[2] Biyasané spyware ngaksès salah sijiné sistem lumantar iklan pop-up ing internèt, layang èlèktronik lan situs internèt katentu.[2] Nganti saiki serangan spyware mung nyerang sistem Microsoft Windows.[2] Sistem oprasi liya kayata MacOS X utawa Linuk durung katemokaké kaserang spyware.[2]

Sipat spyware[sunting | sunting sumber]

  1. Spyware angèl didhetèksi, biyasané bebarengan karo panganggo ngundhuh salah sijiné program freeware utawa shareware.[3]
  2. Spyware nglumpukaké informasi wigati duwèkané panganggo, lan ngirimaké marang panggonan liya.[3]
  3. Informasi kang diklumpukaké lan dikirimaké déning spyware ora bisa dokontrol déning panganggo.[3]
  4. Spyware bisa èndha saka sistem kaamanan kang prasaja, saéngga ora kedhetèksi.[3]
  5. Spyware uga asring ngakibataké rusaké ing dhokumèn duwèkané panganggo.[3] Senajan biyasané ngowahi pira-pira sistem file windows.[3]
  6. Spiware ora ndhuplikasi utawa réplikasi dhèwèké dhéwé.[3]
  7. Ngakibataké mudhuné kinerja sistem.[3]
  8. Bisa ngowahi pangaturan konèksi internèt utawa paramban (browser), lan ngakibataké aloné konèksi, ngarahaké marang situs katentu.[3]
  9. Masalah gedhé saka spyware yaiku angèl dibusak (uninstal), senajan bisa ananging ora bisa tuntas. Ateges isih ninggalaké sisa code pelacak (tracker code) ing sajroning sistem komputer.[3]

Cara ngenali spyware kang ana ing komputer[sunting | sunting sumber]

  1. Ana owah-owahan pangaturan ing paramban tanpa dingertèni. Utamané pangaturan start upé.[4] Mesthiné waé pangaturan kasebut langsung ditujokaké ing situs katentu kang ana gegandhèngané karo kapentingan spy kasebut.[4]
  2. Anané iklan pop-up tanpa dikarepaké ing wektu njlajah ing situs katentu, padhahal iklan kasebut ora ana gegandhèngané karo situs kang dikunjungi.[4]
  3. Komputer dadi lèlèt (suwi).[4] Yèn didelok ing Task Manager bakal katemokaké status kinerja prosèsor ing Ram kang ora sakmesthiné.[4]
  4. Katemokaké program kang aktif kang ora dingertèni panganggo komputer.[4]

Panyegahan[sunting | sunting sumber]

  1. Ngati-ati sajroning ngundhuh lan instalasi salah sijiné piranti alus kususé kang bébas (free) utawa shareware.[3]
  2. Aja asal njupuk kang ditawakaké ing situs internèt.[3]
  3. Tliti anggoné milih opsi nalika instalasi salah sijiné piranti alus (Aja asal klik tombol next).[3]
  4. Gunakaké antivirus utawa antispyware kanggo mindhai spyware sacara teratur ing komputer.[3]

Ngreksa komputer saka spyware[sunting | sunting sumber]

Komputer biyasané wis nduwèni program antivirus, kayata windows kang wis nduwèni Microsoft Windows Security Center. Program antivirus kudu rutin di-update supaya luwih maksimal ngreksa komputer saka serangan virus. Pilih antivirus kang trep karo kabutuhan. Gunakna antivirus gratis utawa kang mbayar. Bédané yèn antivirus kang mbayar iku luwih manéka saéngga kemampuanané ngreksa komputer saka virus luwih kuwat lan mumpuni ketimbang kang gratis. Program kang mbebayani kanggoné komputer ora mung virus, ananging uga spyware. Spyware bisa luwih mbebayani saka virus amerga bisa ngertèni aktifitas panganggo komputer saben wektu kanthi komputeré kasebut.

Bédané antarané spyware lan virus yaiku ing cara panyebarané. Virus sacara mandhiri mrodhuksi awaké dhéwé ing saben bagéyan data ing komputer. Wondéné spyware nyebar minangka cookie kang ana ing saben panganggo komputer kang ngaksès internèt.[5]

Cara paling ampuh ngreksa komputer saka spyware yaiku terus nambah pangertènan babagan perkembangan virus lan antivirus. Kanggoné panganggo komputer wigati banget supaya ngertèni perkembangan informasi kang anyar kususé babagan kepriyé ngreksa komputer saka virus lan informasi babagan jenis-jenis virus kang bisa mbebayani kanggoné komputer.[5]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1], Kaundhuh 16/10/12.
  2. ^ a b c d e f g [2], Kaundhuh 18/10/12.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n [3], Kaundhuh 18/10/12.
  4. ^ a b c d e f [Saiful kabir.2011.Menghapus Virus Secara Manual.Jakarta:Flasbook], Halaman 21,22,23.
  5. ^ a b [4], (Kaundhuh 31/10/12).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Spyware&oldid=864556"