Spageti

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Spageti kang wis digodhog lan durung diwenehi apa-apa
Spageti klasik kanthi saus Carbonara.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Spageti (basa Italia spaghetti) yakuwi pasta bunder asli saka Italia kang wujude dawa kaya biting. [1] Spageti kagawé saka semolina utawa glepung lan banyu. Spageti garing saka Italia kagawé saka durum gandum semolina, nanging sajabane Italia, spageti kagawe saka tepung. Spageti paling tradisional dawane 50 cm (20inci), nanging dawane dadi misuwur sasuwene separo abad kang kapindho ing abad kaping-20 lan saiki spageti sumadya ing dawané 25-30 cm (10-12 inci). Jinisé spageti yaiku spageti keju, spageti mrica, spageti minyak lan bawang dienggo ing spageti tomat, spageti daging, lan spageti kanthi saus liyané. Spageti iku bentuk jamak basa Italia kang duweni teges benang, dene tembung spaghetto kang bageyan cilike tembung Spago, tegesé "tipis".

Ing masakan Italia, spageti disajekaké kanthi saos tomat, kadhang-kadhang uga nganggo jinis-jinis herbal (kayata oregano lan basil), minyak zaitun, daging, utawa janganan. Spageti jinis liyané disajekaké kanthi migunakaké saus bolognese, alfredo lan carbonara. Kanggo nambahi rasa bisa ditambahi keju, kayata Pecorino Romano, Parmesan lan keju Asiago, kang asring ana. Kadhang-kadhang spageti uga disajekake nganggo lombok.

Rekor donya kanggo semangkuk spageti paling gedhé digawé ing sasi Maret 2009 lan dibaleni maneh ing sasi Maret 2010 ing restoran Garden Grove, Buca di Beppo. Ing sajabane Los Angeles bisa ngisi kolam renang kanthi luwih saka £ 13.780 (6.251 kg) pasta. [2]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)dictionary.refence.com spaghetti. Random House, Inc. (kaundhuh tanggal 9 Agustus 2011).
  2. ^ (en)brita KTLA Restaurant Sets World Record with Pool of Spaghetti (kaundhuh tanggal 9 Agustus 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Spageti&oldid=869179"