Soju

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Soju

botol soju merek Chamisul lan gelas cendhek kangge soju
Jeneng Koréa
Hangeul 소주
Hanja 燒酒
Alih Aksara sing disampurnakaké Soju
McCune–Reischauer Soju

Soju inggih menika unjukan distilasi ingkang asalipun saking Korea [1]. Sapérangan ageng mèrek soju menika dipunproduksi wonten ing Korea Selatan. Sanajan bahan baku soju menika beras ananging sapérangan ageng produsèn unjukan soju menika ngginakaken bahan tambahan utawi bahan kanggé gantosipun beras kadosta kenthang, gandhum, jelai, uwi rambat, utawi tapioka (dangmil). Unjukan menika bening lan boten wonten werninipun kanthi kadar alkohol ingkang bènten-bènten wiwit saking 20% dumugi 45% Alkohol Berdasarkan Volume (ABV). Kadar alkohol ingkang paling umum dipunginakaken kanggé soju inggih menika 20% ABV. Jinro menika satunggaling produsèn soju ingkang paling ageng wonten ing Korea [2]. Nalika taun 2007, Jinro nyadé langkung saking 72 juta krat soju.[3][4])

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Piranti kangge damel soju kanthi tradisional

Soju menika ingkang kaping pisan dipundamel ing taun 1300 nalika tiyang Mongol perang nglawan tiyang Korea. Teknik distilasi arak dipunsinauni déning tiyang Mongol saking tiyang Persia[5] nalika bangsa Mongol nglampahi invasi dhateng Asia Tengah lan Timur Tengah kirang langkung nalika taun 1256. Sasampunipun cara damel arak dipunwulangaken dhateng tiyang Korea, papan kanggé nyuling dipundamel déning tiyang Korea ing sekitar kutha Kaesong. Ing kawasan kiwa tengenipun Kaesong, soju ugi dipunsebat arak-ju (hangul: 아락주).[6]

Soju menika kathah dipundamel wonten ing kutha-kutha ingkang dados papan tentara bangsa Mongol manggon. Papan kasebut kutha-kutha kados Andong, Kaesong, lan Jeju. Kutha Andong kasebut dumugi samenika kawéntar minangka pusat tradisi soju kanthi cara tradisional. Katandingaken kaliyan makgeolli, soju menika gadhah kadar alkohol ingkang inggil. Rumiyinipun soju menika unjukan ingkang awis saéngga namung saged dipunkonsumsi déning kalangan tartamtu. Bibar tèknik anggènipun damel soju dipunmangertosi kanthi wiyar, sekedhik-sekedhik soju wiwit dipunmangertosi déning rakyat biasa. Pabrik panyulingan soju menika wiwit dipundamel nalika wiwitan abad kaping 20. Salajengipun soju dados unjukan rakyat ingkang kondhang bibar dipunginakaken sirup gula hasil impor mawi regi ingkang mirah anggènipun proses damel soju. Boten wonten paugeran ingkang gegayutan babagan teknik anggènipun damel soju lan ugi distilasi saéngga produsèn saged damel soju kanthi cara ngèncèraken alkohol. Regi unjukan soju ugi sansaya mirah sareng kaliyan mindhakipun kadar alkohol.[7]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Soju ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Soju&oldid=843286"