Soca

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sacara metafora soca manungsa asring dipun anggep minangka "jendela jiwa"

Soca inggih menika salah satunggaling organ paningal ingkang ndeteksi cahya. Ingkang paling sederhana kang saged dipun lakokaken dening soca menika mangertosi kahanan padhang utawi peteng. Soca ingkang langkung kompleks dipun ginakaken kanggé maringi pangertosan visual.[1]

Bagéan Soca[sunting | sunting sumber]

Bagéan Soca kaperang wonten pinten-pinten inggih menika:

  1. Sklera (bagéan pethak soca), menika lapisan jawi soca ingkang warnanipun pethak saha relatif kuwat.
  2. Konjungtiva, menika selaput tipis ingkang nglapisi bagéan lebeting kelopak soca saha bagéan jawi sklera.
  3. Kornea, menika struktur transparan ingkang kados déné kubah, minangka bungkusing iris, pupil saha bilik anterior sarta mbiyantu fokusaken cahya.
  4. Pupil, menika daerah cemeng ing tengah-tengahing iris.
  5. Iris, menika jaringan ingkang kagungan warna kang awujud sesupé, nggantung ingkang sakwingkipun kornea saha ing ngajengipun lensa.
  6. Lensa, menika struktur cembung ganda ingkang nggantung antawisipun humor aqueus saha vitreus.
  7. Retina, menika lapisan jaringan peka cahaya ingkang dumunung wonten ing bagéan wingking bola soca.
  8. Saraf optikus, menika kumpulaning serat saraf ingkang bekta pesan visuil saking retina dhateng otak.
  9. Humor aqueus, menika cairan bening saha éncér ingkang mili antawisipun lensa saha kornea (ngisi segmen anterior soca), sarta sumber pangan kanggé lensa saha kornea; dipun asilaken saking prosesus siliaris.
  10. Humor vitreus : gel transparan kang dumunung ing sakwingkipun lensa saha sakngajengipun retina(ngisi segmen posterior soca).[2]

Fungsi bagéan Soca[sunting | sunting sumber]

  • Kornea: njagi soca saking gangguan jawi.
  • Aqueous humor: maringi wujud saha kakuwatan soca.
  • Lensa: mbiasaken cahya saéngga ngasilaken bayangan kang tajem saha dawah trep ing retina.
  • Iris: maringi warna soca.
  • Vitreous humor: maringi wujud saha kakuwatan soca.
  • Retina: layar panampi cahya.[3]

Cara soca makaryan[sunting | sunting sumber]

Soca manungsa kagungan cara makaryan ingkang sampurna, soca kabentuk saking 40 unsur utami ingkang benten saha sedayanipun kagungan fungsi piyambak. Lapisan tembus cahya ing sakngajengipun soca menika kornea, ing wingkipun menika iris. Cara soca makaryan inggih menika: nalika cahya ngenani soca sinyal saraf kabentuk saha dipun kintunaken dhateng otak kanggé maringi warta babagan kawontenan saha kakuwatanipun cahya, lajeng otak ngintun malih sinyal saha dhawuh ngantos pundi otot ing sekitar iris kedah ngerut. Bagéan soca sanésipun ingkang makaryan sesarengan kanthi struktur menika lensa. Lensa tugasipun mokusaken cahya ingkang mlebet ing soca wonten ing lapisan retina sakwingkingipun soca. Amargi otot-otot ing sekitar lensa cahya ingkang dumugi wonten soca saking sedaya sudut saha jarak kang bénten saged dipun fokusaken wonten retina.[1]

Jinis penyakit soca[sunting | sunting sumber]

  1. konjungtivitis, dipun sebabaken kaliyan peradangan amargi infeksi ing selaput pelapis soca. Gejala penyakit menika, soca warnanipun abrit, nyeri ugi gatel, bélèken utawi medal kotoran sarta paningalipun bureng. Biyasanipun penyakit menika dipun sebabaken amargi virus saha bakteri.
  2. keratokonjungtivitas vernalis, dipun sebabaken kaliyan iritasi wonten ing daerah kornea amargi alergi saéngga saged nimbulaken raos sakit wonten ing soca. Gejala penyakit menika, soca warnanipun abrit,gatel, medaltoya saking soca, kelopak soca mbengkak, bélèken utawi medal kotoran.
  3. endoftalmitis, dipun sebabaken kaliyan infeksi ing lapisan soca saéngga bola soca medalaken nanah. Gejala penyakit menika, soca warnanipun abrit, nyeri, kanthi paningalipun ngalami gangguan. Kahanan menika dipun sebabaken kacilakaan kados déné soca kena bendha lincip.
  4. selulitis orbitalis, dipun sebabaken kaliyan peradangan kang kadadéan ing sekitar jaringan bola soca. Gejala penyakit menika, soca warnanipun abrit, kelopak soca mbengkak, bola soca nongol, nyeri sesarengan bentér. Wonten ing tiyang alit biyasanipun dipun sebabaken amargi cidera soca.
  5. trakoma, dipun sebabaken kaliyan bakteri Chlamydia Trachomatis. Bakteri menika mapan ing daerah kang reged. Gejala penyakit menika, soca warnanipun abrit, kelopak soca mbengkak, bélèken, saha kelenjar getah bening saha kornea soca katingal kebak.
  6. blefaritis, dipun sebabaken kaliyan peradangan utawi iritasi ing kelopak soca amargi kelenjar minyak ngasilaken minyak ingkang langkung kathah. Gejala penyakit menika, soca warnanipun abrit, gatel, kelopak soca mbengkak, bentér.
  7. dakriosistitis, dipun sebabaken kaliyan penyumbatan wonten ing duktus nasolakrimalis inggih menika saluran toya soca ingkang mili wonten ing grana. Penyakit menika dipun sebabaken amargi alergi. Gejala penyakit menika, kantong toya soca ngalami nyeri, soca warnanipun abrit, bentér, mbengkak, medalaken nanah.
  8. ulkus kornea, dipun sebabaken kaliyan infeksi wonten ing bagéan jawi kornea. Penyakit menika saged kadadean amargi jamur, protozoa, bakteri, saha virus. Gejala penyakit menika, soca warnanipun abrit, nyeri, gatel, bentér, peka dumateng cahya saha katingal bintik nanah wonten ing kornea saha gangguan paningalan.[4]

Sabab penyakit soca[sunting | sunting sumber]

  • virus utawi bakteri, jampinipun salep ingkang ngewrat antibiotika.
  • katarak, jampinipun operasi.
  • kalelahan, jampinipun Augentonic.
  • Kekirangan vitamin A, jampinipun biovision.[5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id)Pangertosan saha cara makaryaning Soca(dipun unduh 31 oktober 2012)
  2. ^ (id)Bagéan Soca(dipun unduh 31 oktober 2012)
  3. ^ (id)Fungsi bagéan Soca(dipun unduh 31 oktober 2012)
  4. ^ (id)Jinis penyakit soca(dipun unduh 31 oktober 2012)
  5. ^ (id)Sabab penyakit soca (dipun unduh 31 oktober 2012)

jv:Mata

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Soca&oldid=862475"