Slenthem

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Slenthem

Slenthem iku salah siji piranti gamelan Jawa sing ditabuh. Slenthem iku disokaké ing panggon sing fungsiné kaya ayunan lan ing ngisoré ana tabung utawa silinder kanggo ngetokaké gema swarané.

Miturut konstruksiné, slenthem iku kalebu kulawarga gendér; utawa dijenengi gendèr panembung. Nanging slenthem duwèni bilah padha karo bilah saron; Slenthem oktafé paling ngisor yèn ing klompok instrumèn saron. Kaya demung lan saron barung, slenthem mainaké lagu balungan karo wilah sing winates.

Wujud[sunting | sunting sumber]

Wujud slenthem iki mèh padha karo gendèr. Ananging wilahé luwih gedhé tinimbang gendèr. Arupa lèmpèngan kuningan utawa wesi kang nduwéni titilaras.[1] Lémpéngan iki kabentuk kanthi resonansi pring kanggo mbanteraké swara.[1] Nanging uga ana wujud slenthem liyané, yaiku kaya slenthem kang lumrah, mung waé ing tengahing wilahan nganggo pencon, déné tabuhé ora béda kaya tabuh bonang. Slenthem kang mengkono iku lumrahé kagawé saka wesi.

Swara[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (en)joglosemar.co.id(dipunundhuh tanggal 30 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Slenthem&oldid=886271"